Noors persagentschap zet “robotjournalist” in

Noors persagentschap zet "robotjournalist" in

In Noorwegen schrijft een computerprogramma berichten over de resultaten van de verschillenden kiesdistricten bij de parlementsverkiezingen van vandaag. Het Noorse persagentschap NTB zet daarvoor een “robotjournalist” in. “De robot helpt om informatie vrij te geven die gebruikt kan worden voor de kwaliteitsjournalistiek”, aldus het persagentschap, dat spreekt van een primeur. De journalisten hebben zo meer tijd om diepgaande analyses te schrijven.

Volgens hoofdredacteur Mads Yngve Storvik zullen robots niet meteen andere taken van journalisten overnemen, zoals het afnemen van interviews. De artikels die door de robot worden geschreven, worden eerst nagelezen door een journalist vooraleer ze gepubliceerd worden.Vandaag worden in Noorwegen verkiezingen gehouden voor de verdeling van de 169 zitjes in het parlement of “Storting”. De twee grootste partijen Hoyre (de conservatieve partij) van premier Erna Solberg en de Arbeiderpartiet (sociaaldemocraten) haalden in de peilingen ongeveer even veel stemmen. De vraag is nu wie een regering zal kunnen vormen, al of niet met een meerderheid. Bij de vorige verkiezingen was de Arbeiderpartiet de grootste partij met 30,8 procent van de stemmen.

De eerste, voorlopige resultaten van de verkiezingen worden vandaag om 21 uur gepubliceerd, rond middernacht kunnen de volledige resultaten binnen zijn.

bron: Belga