Irma raast over Florida, Georgia en Alabama zetten zich schrap

Irma raast over Florida

De orkaan Irma is gedegradeerd tot een tropische storm, maar is nog steeds gevaarlijk bij haar doortocht over het noorden van Florida. De naburige staten Georgia en Alabama zetten zich ondertussen schrap voor de komst van de storm. Irma raasde als een orkaan van categorie 4 al over de eilandengroep Florida Keys en kwam zondag aan land in Florida. Door de storm kwamen talrijke straten onder water te staan, werden bomen, lantaarnpalen en kranen omvergeblazen en zitten miljoenen gezinnen zonder stroom. De exacte impact van de storm was maandag echter nog niet duidelijk.

President Donald Trump sprak tijdens een rally in Arlington, Virginia, van een storm van een “catastrofale ernst”. Hij beloofde hulp aan de slachtoffers van de orkanen Irma en Harvey, die twee weken geleden ernstige overstromingen veroorzaakte in Texas. “Wanneer Amerikanen in nood zijn, komen de Amerikanen tezamen”, aldus de president. “Wanneer we geconfronteerd worden met ontbering, maakt ons dat hechter, sterker en meer vastbesloten.”Vandaag werd Irma door het National Hurricane Centre opnieuw omgedoopt tot tropische storm, met maximale windsnelheden tot 110 kilometer per uur. Verwacht wordt dat de storm vanavond het zuiden van de staat Georgia zal bereiken en eventueel ook het oosten van Alabama. De weerdiensten verwachten dat de storm tegen morgenmiddag verder zal degraderen tot een tropische depressie.

In Georgia en South Carolina worden overstromingen verwacht, en er werden evacuaties bevolen in de kustgebieden en op de eilanden. In Florida werd in de aanloop naar de komst van Irma een derde van de bevolking geëvacueerd. Meer dan 125.000 mensen werden opgevangen in tijdelijke opvangcentra. In totaal zaten in Florida meer dan 6 miljoen gezinnen en bedrijven zonder stroom; bij één miljoen van hen zijn de problemen ondertussen opgelost, aldus energiebedrijf FPL.

Op de internationale luchthaven van Miami zullen de passagiersvluchten waarschijnlijk morgen hernomen worden. In Orlando, Fort Lauderdale en Tampa is het vliegverkeer stilgelegd.

bron: Belga