Grace Mugabe ontkent aanval op Zuid-Afrikaans model: "vrouw was dronken en de kluts kwijt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vrouw van de Zimbabwaanse president, Grace Mugabe, heeft ontkend dat ze het Zuid-Afrikaanse model Gabriella Engels in elkaar heeft geslagen met een elektrische kabel in een hotelsuite in Johannesburg, vorige maand. Volgens Mugabe viel het model, dat geïntoxiceerd en van de kaart was, haar aan met een mes. Dat blijkt uit de getuigenis die de presidentsvrouw op 17 augustus al aflegde, en waarover Reuters bericht. Mugabe schildert zichzelf af als het slachtoffer, dat tussenkwam voor haar volwassen zoons Chatunga en Robert Junior die problemen hadden "met een dronken jonge vrouw". In de versie van Engels stormde een woedende Mugabe (52) binnen in de kamer waar het model met twee vrienden wachtte om Chatunga Mugabe te ontmoeten. Mevrouw Mugabe begon haar met een elektrische kabel te slaan. Op een persconferentie naar aanleiding van dat incident verscheen Engels met een grote pleister op haar voorhoofd. Op haar dijen had ze ook blauwe plekken. Maar Mugabe noemde de verklaringen van Engels "kwaadaardige aantijgingen", en zei dat ze werd aangevallen nadat ze haar zoons ter hulp was geschoten. "Ze was bezorgd over hen en ging ze opzoeken in hun suite. Bij haar aankomst viel een dronken en verwarde Engels dokter Grace Mugabe aan met een mes nadat ze gevraagd werd het hotel te verlaten. De veiligheidsmensen zagen geen andere optie dan Engels uit de suite te verwijderen."

Nog volgens de verklaring was Engels de avond daarvoor betrokken bij een vechtpartij met andere vrouwen in een club in Johannesburg. Dat zou de verklaring kunnen zijn voor haar verwondingen, klonk het. De Zuid-Afrikaanse mensenrechtengroep Afriforum die voor Engels optreedt, ontkent dat. "Het is duidelijk dat Mugabe wanhopig probeert haar verantwoordelijkheid voor haar eigen gewelddadig gedrag probeert te ontvluchten", aldus Afriforum. Van Zuid-Afrika kreeg Mugabe diplomatieke onschendbaarheid, waardoor ze het land kon verlaten zonder risico te lopen op een onmiddellijke vervolging.

Grace is een van de twee namen die het meest genoemd wordt als opvolger van de 93-jarige Robert Mugabe. Hij heeft al meermaals aangegeven volgend jaar opnieuw kandidaat te zijn voor een termijn van nog eens vijf jaar.

bron: Belga