Kan Antonio Cairoli Stefan Everts onttronen?

Kan Antonio Cairoli Stefan Everts onttronen?
Belga / N. Lambert

Antonio Cairoli heeft dit weekend zijn negende wereldtitel in de MXGP veroverd. Het record van Stefan Everts, die tien keer de titel won, komt zo binnen handbereik.

Antonio Cairoli is veruit de beste motorcrosser van zijn generatie. Zijn negen wereldtitels in de afgelopen twaalf jaar illustreren het constante hoge niveau van de 32-jarige Italiaan. Maar is hij ook meer dan dat en misschien wel de beste aller tijden, beter dan Stefan Everts?

Op zijn 17de naar België

Er zijn alleszins gelijkenissen tussen de twee. Cairoli was vroeger een immens grote fan van de Belg en heeft zijn stijl tot in de puntjes bestudeerd. De Siciliaan verliet zijn zonnige thuis op zijn 17de zelfs om in de Belgische modder en koude te komen trainen. Maar als je puur naar het aantal titels kijkt, heeft Everts nog steeds de bovenhand.

De Belg won in zijn carrière tien wereldtitels, verdeeld over drie verschillende klasses. Everts had daar zestien jaar voor nodig, Cairoli zit hem na twaalf jaar al op de hielen. En hij lijkt nog niet aan zijn pensioen te denken.

Meer nog, de KTM-rijder heeft energie geput uit de intrede van een nieuwe generatie crossers. De voorbije twee jaar ging de wereldtitel, mede door blessureleed van de Italiaan, telkens naar iemand van de jonge garde. Dat heeft Cairoli gemotiveerd om nog harder te werken, aldus Joël Smets, zelf een ex-wereldkampioen en nu coach van Cairoli. “In de winter had ik tijdens de voorbereiding al gezien dat zijn ogen vuur spuwden en dat hij erop gebrand was om de jonge rijders een lesje te leren”, vertelt hij aan Sporza.

“Als er één persoon mijn opvolger mag zijn,…”

Voor Smets mag Cairoli op het allerhoogste schavotje staan. “Stefan en ik reden vroeger in een andere categorie, zoals je in het judo de gewichtsklassen hebt. De beste rijders zijn nu verenigd in één categorie. De concurrentie is nu dus groter”, klinkt het.

Zelf beseft de tienvoudige wereldkampioen dat zijn record de komende jaren wel eens zou kunnen sneuvelen. “In principe kan hij beter doen dan ik”, aldus Everts. “Als één persoon mijn opvolger mag zijn, dan is het Toni wel. Hij is een groot voorbeeld voor onze sport, een fantastische ambassadeur en een geweldige kampioen.”