Van der Poel opent veldritseizoen in stijl

Mathieu van der Poel heeft zijn eerste zege al beet
Belga / D. Stockman

Mathieu Van der Poel heeft het cross-seizoen ingezet met een klinkende overwinning. In Eeklo kwam de Nederlander in zijn eentje over de streep, voor zijn eeuwige rivaal Wout van Aert en Michael Vanthourenhout. «De honger was groot», lachte hij achteraf.

Een week voor de eerste Wereldbekermanche, in het Amerikaanse Iowa, stonden alle toppers al eens tegenover elkaar in Eeklo. De eerste Brico Cross kondigde zich aan als een nieuwe kans voor Van der Poel en Van Aert om hun overmacht in de verf te zetten, maar een echte tweestrijd werd het niet.

Al in de openingsronde sloeg de Nederlandse kampioen een kloofje door over de balken te springen, waarna hij zijn voorsprong stelselmatig uitbouwde.

“Altijd speciaal”

«Eigenlijk kwam ik iets te vroeg in de wedstrijd op kop», vertelde Van der Poel na afloop. «Met de wind was het niet simpel om mijn voorsprong alleen te behouden. Het duurde wel even voor ik een redelijke bonus had.»

Zijn eerste overwinning kwam alvast niet in het gedrang, wat de renner van Beobank-Corendon tevreden stemt. «Na de Ronde van de Limousin heb ik bewust wat rust ingebouwd en dat lijkt een goede keuze te zijn geweest. Die eerste cross is toch altijd iets speciaal. Het seizoen is alvast heel goed begonnen.»

Balkjes

Van Aert zocht niet naar excuses en gaf ruiterlijk toe dat zijn Nederlandse generatiegenoot een maatje te groot was. «Hij heeft ons eraan herinnerd dat hij heel snel kan fietsen», klonk het met een kwinkslag. «Ik was geen tegenstander voor hem. Ook op technisch vlak is hij bijzonder sterk.»

Dat uitte zich onder meer bij de balkjes, waar Van Aert ervoor koos om af te stappen. «Op training spring ik er wel over, maar hier lag de snelheid niet hoog genoeg. Zo vroeg op het seizoen wil ook elk risico op een mogelijke valpartij vermijden.»

Cant wint bij de vrouwen

Bij de vrouwen ging de overwinning wél naar een landgenote. Wereldkampioene Sanne Cant haalde het afgetekend voor de Nederlandse rensters Ellen van Loy en Maud Kaptheijns.