Rohingya-rebellen kondigen eenzijdige wapenstilstand af

Rohingya-rebellen kondigen eenzijdige wapenstilstand af

De rebellen van de Rohingya in Myanmar, de moslimminderheid in de Myanmarese staat Rahkine, heeft een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd voor een maand. De wapenstilstand, die vanaf zondag ingaat, moet ervoor zorgen dat de humanitaire crisis in het gebied opgelost geraakt. Dat schrijft BBC zondag op basis van rebellengroepering Arsa. Het waren leden van Arsa die op 25 augustus verschillende politiekantoren aanvielen in de regio. Daarop namen de ordediensten wraak. Duizenden burgers sloegen op de vlucht. Ongeveer 290.000 mensen zouden de grens met buurland Bangladesh hebben overgestoken.
Volgens de Verenigde Naties is er zeker 77 miljoen dollar nodig om de gevluchte burgers in Bangladesh te helpen. Om de situatie te ontmijnen hebben de rebellen nu beslist om de wapens voor een maand te laten zwijgen. Ze dringen erop aan dat het regeringsleger hetzelfde doet.
Er heerst veel onduidelijkheid over de situatie in het noordwesten van Myanmar. Terwijl de Rohingya spreken van geweld tegen burgers en platgebrande dorpen, klinkt het bij de regering dat ze enkel strijd leveren met “terroristen”. De internationale gemeenschap dringt er bij premier Aung San Suu Kyi op aan om actie te ondernemen, iets wat de Nobelprijswinnares voor de Vrede vooralsnog niet gedaan heeft.

bron: Belga