400.000 bezoekers voor Open Monumentendag in Vlaanderen

Vierhonderdduizend mensen hebben zondag deelgenomen aan de Open Monumentendag in Vlaanderen. Bij de grootste trekpleisters waren het stadhuis van Leuven, met 12.000 bezoekers, en Cinéma National in Borgerhout. In Wallonië volgden vierduizend mensen een parcours langs het leven van industrieel John Cockerill. In 232 steden en gemeenten konden 600 monumenten, landschappen en archeologische sites worden bezocht. Verschillende activiteiten, zoals de geleide bezoeken aan Antwerpen, De Haan en Leuven, waren op voorhand al volgeboekt.
De stad Mechelen mocht 7.000 bezoekers verwelkomen voor een programma met onder meer enkele restauratiebezoeken, laat organisator Herita weten. Cinéma National in Borgerhout werd overspoeld door 4.700 mensen, onder wie veel voormalige cinemabezoekers en buurtbewoners. Het Groen Kwartier in Antwerpen werd door ruim 1.000 mensen bezocht.
In de binnenstad van Gent werden ruim 3.000 bezoekers geteld. De gemeente Beveren opende dit weekend de deuren van het nieuwe erfgoedcentrum in Hof Ter Wellen en daar kwamen eveneens ongeveer 3.000 mensen kijken.
In Wallonië namen 300.000 mensen deel aan het evenement. In Brussel vindt het Open Monumentenweekend pas volgende week plaats.

bron: Belga