Film van Guillermo Del Toro wint Gouden Leeuw in Venetië

Film van Guillermo Del Toro's wint Gouden Leeuw in Venetië
AFP / F. Monteforte

‘The Shape of Water’, de jongste film van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro, heeft op het internationale filmfestival van Venetië de hoofdprijs, de Gouden Leeuw voor de beste film, gewonnen. De film is een soort sprookje tegen de achtergrond van de Koude Oorlog.

De prent speelt zich af in het Amerika van 1962 en draait rond de ontdekking door de hoofdpersonages van een geklasseerd geheim experiment. De film werd vooral geprezen om zijn verbluffende beeldentaal, een handelsmerk van de Mexicaanse cineast. Del Toro verwierf bekendheid met films als ‘Pans Labyrinth’, ‘Cronos’, ‘The Devil’s Backbone’ en ‘Hellboy’ (1 en 2). Momenteel werkt hij aan een verfilming van Pinocchio.‘The Shape of Water’ wordt gelezen als een fijnzinnige liefdesfabel en een ode aan het verschil tussen mensen. Dat is mogelijk ook de reden waarom de jury voor de prent koos: de competitie werd overheerst door “zware” thema’s en weinig hoopvolle schilderingen van de hedendaagse wereld. Del Toro zelf ziet zijn film als een “antigif tegen het cynisme”.

Aboriginals vallen in de prijzen

De op één na belangrijkste prijs, de Grote Prijs van de Jury, werd toegekend aan ‘Foxtrot’ van de Israëlische regisseur Samuel Maoz, bekend van ‘Lebanon’. De film gaat over de dood van een jonge soldaat en hoe zijn nabestaanden daarmee omgaan.

Het beste scenario, aldus de jury, was het werk van de Ier Martin McDonagh. Die schreef -en regisseerde – de tragikomedie ‘Three Billboards outside Ebbing, Missouri’ over een koppige vrouw (Frances McDormand) die absoluut te weten wil komen wie haar zoon heeft vermoord.

De speciale prijs van de jury, tot slot, ging naar ‘Sweet Country’ van de Australiër Warwick Thornton, een film over het geweld van kolonisten tegen de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals.