Brailleliga trakteert blinde en slechtziende jongeren op ‘sensationeel’ motorritje

Tien blinde en slechtziende jongeren hebben op de jaarlijkse sensatiedag van de Brailleliga een tochtje op de motor mogen maken met de leden van motorclub Evonik Antwerpen Motorvrienden. “Het was voor de meesten de eerste motorervaring en ze waren na afloop allemaal laaiend enthousiast”, zegt Lynn Daeghsels van de Brailleliga.
De Brailleliga ondersteunt en begeleidt gratis meer dan 14.500 blinde en slechtziende mensen om zo zelfstandig mogelijk te leven. Naast ondersteuning in het dagelijks leven biedt de organisatie ook werk- en studiegerelateerde begeleiding aan en organiseert ze aangepaste vrijetijdsactiviteiten.
Voor jongeren wordt ieder jaar een ‘sensatiedag’ georganiseerd, waarbij ze een originele, spannende sport kunnen beoefenen. Zo konden ze de voorbije jaren al een ritje op het circuit van Francorchamps maken met een echte racepiloot, deelnemen aan een vrije val-simulatie op de Skydiving van Charleroi, een initiatie diepzeeduiken volgen in Nemo33 in Brussel en een avontuurlijk hoogteparcours afstappen tussen de bomen in Waver.

Dit jaar stond motorrijden op het programma. Tien jongeren tussen 16 en 22 jaar mochten plaatsnemen achterop de stalen rossen van de motorclub voor een tocht van 125 kilometer in de omgeving van Mechelen.
“Er werd voor een afwisselend parcours gekozen, zodat de jongeren zo veel mogelijk niet-visuele indrukken konden opdoen. Zo reden ze het ene moment op (fluister)asfalt tussen uitgestrekte weilanden, terwijl ze het andere moment over een hobbelige bosweg reden en de geur van een naaldbos konden ruiken”, zegt Lynn Daeghsels.
De weergoden waren de motards ook goed gezind, want het bleef tijdens de rit zo goed als droog. Na afloop waren er dus alleen maar blije gezichten.

bron: Belga