WWF en Kazachstan zetten weer wilde tijgers uit

door
Belga
Leestijd 1 min.

WWF en de overheid van Kazachstan gaan op termijn 25 tot 30 Siberische tijgers uitzetten in oorspronkelijk leefgebied van de uitgestorven Kaspische tijger. Het startsein voor het project werd vrijdag gegeven in het Nederlandse Paviljoen op de World Expo in Astana. Het is de eerste keer dat tijgers opnieuw worden uitgezet in een land waar de soort uitgestorven was, zo laat WWF-België weten. "Het herintroduceren van dit majestueuze toproofdier is niet alleen een belangrijke stap in het veiligstellen van de toekomst van tijgers in het wild. Het is ook van belang voor de bescherming van de unieke natuur in de Ili-Balkashregio en de watervoorraden waar de bevolking van afhankelijk is", zei Marco Lambertini, directeur-generaal van WWF International. De Nederlandse ambassadeur in Kazachstan, Dirk Jan Kop, sprak tijdens zijn speech van "een historische mijlpaal".

Ook in Cambodja zijn er plannen om de tijger terug te brengen. WWF-België werkt er aan een herintroductieprogramma in het Cambodjaanse binnenland. Door het Phnom Prich natuurreservaat en de bossen van Mondulkiri met elkaar te verbinden en beschermingsmaatregelen te nemen voor de biodiversiteit, wordt het gebied klaargemaakt voor een terugkeer van de tijger in 2022.

Een eeuw geleden leefden er wereldwijd nog 100.000 tijgers. Rond 2010 waren er in heel de wereld nog maar 3.200 tijgers door verlies van leefgebied en stroperij. Inmiddels staat de teller weer op zowat 3.900, maar er moet nog veel gebeuren wil het aantal in 2022, het volgende Chinese Jaar van de Tijger, verdubbeld zijn.

bron: Belga