Al meer dan 270.000 Rohingya gevlucht uit Myanmar, mogelijk meer dan 1.000 doden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het geweld in de provincie Rakhine, in het westen van Myanmar, heeft al 270.000 Rohingya op de vlucht gedreven. Dat zegt het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) vandaag. Het geweld in het land heeft mogelijk al aan meer dan duizend mensen het leven gekost. Het merendeel van de slachtoffers maakt deel uit van islamitische Rohingya-minderheid. Sinds 25 augustus zijn volgens de VN al 270.000 Rohingya naar het buurland Bangladesh gevlucht om te ontsnappen aan het geweld in de regio. De onrust was uitgebroken nadat Rohingya-strijders op 25 augustus enkele politiekantoren hadden aangevallen. Het leger voert sindsdien een operatie uit, waarbij volgens journalisten ter plaatse ook op vluchtende burgers wordt gevuurd.

Het geweld zou mogelijk al aan meer dan duizend mensen het leven hebben gekost, zegt Yanghee Lee, de bijzondere rapporteur van de VN. Het dodental dat door de VN-vertegenwoordiger naar voren wordt geschoven, ligt dubbel zo hoog als de officiële balans van de Myanmarese regering. "Er zijn slachtoffers aan beide kanten, maar ze bevinden zich toch vooral bij de Rohingya-bevolking", zegt ze.

"Het is jammer, en ernstig, dat we dit niet kunnen verifiëren omdat we geen toegang krijgen", vervolgt Yanghee Lee. "Ik denk dat dit een van de ergste catastrofes zal zijn die de wereld en Myanmar de voorbij jaren gezien hebben." De Rohingya, een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar, worden al decennialang onderdrukt. Ze worden door de centrale regering niet beschouwd als een inheemse etnische groep, maar als illegale Bengaalse migranten die geen recht hebben op burgerschap.

De huidige leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, is fel onder vuur komen liggen omdat ze geen initiatief neemt om een einde te maken aan het geweld tegen de Rohingya. Suu Kyi, die in 1991 nog de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, huldigde zich lange tijd in stilzwijgen om later enkel de "ijsberg aan desinformatie" over deze kwestie aan te klagen. Ze beweert dat de rechten van alle inwoners gerespecteerd worden.

Bron: Belga