Trombose komt vaker voor bij grote mensen

Hoe groter je bent, hoe meer risico je loopt op een trombose en andere gezondheidsproblemen. Dat stellen Zweedse wetenschappers in het wetenschappelijke tijdsschrift Circulation: Cardiovascular Genetics.

De onderzoekers bestudeerden data van meer dan twee miljoen Zweedse broers en zussen. Ze ontdekten dat de kleinste mannen en vrouwen het minste kans hadden op een trombose.

ZwaartekrachtVolgens hoofdonderzoeker Bengt Zöller heeft de zwaartekracht daar iets mee te maken. “Langere mensen hebben langere aderen in hun benen en dus een grotere oppervlakte waar problemen kunnen optreden”, stelt hij.

“Ook heeft zwaartekracht meer invloed op de beenaderen van langere mensen, waardoor het bloed misschien langzamer wordt rondgepompt.”

Vaker voorkomen

De aandoening zou bovendien steeds vaker voorkomen. “De lengte van de bevolking blijft toenemen. Dat draagt mogelijk bij aan het feit dat er steeds vaker tromboses zijn”, besluit Zöller.

Een tekortkoming in de studie is dat de onderzoekers geen informatie hadden over de jeugd van de deelnemers en het milieu waarin ze opgroeiden.