Proces Hicham Diop - "Ik heb grote fouten begaan maar ben geen terrorist"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Ik heb grote fouten begaan en heb onschuldigen veel pijn gedaan, maar ben geen terrorist". Dat heeft Hicham Diop, de man die in oktober 2016 twee agenten aanviel in Schaarbeek, vandaag verklaard voor de Brusselse correctionele rechtbank. Volgens de 44-jarige man handelde hij in een oncontroleerbare woede-aanval die onder meer zou veroorzaakt zijn door de medicatie die hij nam. In zijn verhoren na de feiten had hij nochtans verklaard dat hij een soldaat van IS was en dat hij handelde uit wraak omdat hij in 2011 was aangereden door de federale politie. Hicham Diop viel op 5 oktober twee agenten van de politie Brussel-Noord aan in Schaarbeek en stak hen neer met een mes. Een andere politiepatrouille kon hem inrekenen, maar daarbij liep een van de agenten wel een neusbreuk op. De agenten moesten Diop, een ex-militair en voormalig bokser, ook in een been schieten alvorens ze hem konden inrekenen.

"Ik heb nog steeds geen duidelijke uitleg voor wat ik toen heb gedaan", verklaarde Diop vandaag. "Ik verkeerde niet in mijn normale doen. De relatie met mijn echtgenote was al een tijdlang gespannen, ik had steeds het gevoel dat ik achtervolgd werd, ik leefde met de angst dat de agenten die me hadden aangereden, zouden terugkomen. Ik leefde met een gevoel van woede en een gevoel alsof ik zou ontploffen."

In zijn eerste verklaringen na de feiten zei Diop dat hij een soldaat van IS was. Tegenover de onderzoeksrechter verklaarde hij dan weer dat hij het wapen van de aangevallen agenten wou nemen om op zoek te gaan naar de agenten die hem hadden neergeschoten. "Na de feiten kraamde ik maar wat uit", aldus Diop. "Bij de onderzoeksrechter probeerde ik een rationele uitleg te geven voor de feiten, maar die heb ik niet."

bron: Belga