"Migranten in Libische detentiecentra worden schrijnend behandeld"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De migranten en vluchtelingen in de detentiecentra in Libië leven in schrijnende omstandigheden. Dat zegt Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen (AZG), vandaag. Ze schreef een open brief aan de Europese leiders en klaagt de vastberadenheid van Europa aan om die migranten in schokkende omstandigheden toch in Libië te laten vastzitten en hen buiten Europa te houden. De internationaal voorzitter van AZG zag uit eerste hand de afschuwelijke situatie voor de migranten en vluchtelingen. "De detentie van migranten in Libië is verrot tot op het bot", benadrukt Joanne Liu. "Die mensen worden behandeld als handelswaar. Mannen, vrouwen en kinderen worden lukraak opgesloten. Ze worden in donkere en smerige ruimtes gegooid zonder enige lucht van buiten en op elkaar gepropt."

In de open brief klaagt Liu de medeplichtigheid van de Europese leiders aan. "Met oogkleppen richt Europa haar pijlen op één simpel doel: mensen buitenhouden. Ze zetten Europees geld in om boten vanuit Libië tegen te houden. En dit beleid voedt tegelijk een crimineel systeem van grove mishandeling."

Voor Liu moet dit "gruwelijke beleid" dringend stoppen. "Er moet een basaal respect komen voor hun mensenrechten, inclusief toegang tot genoeg voedsel, water en medische zorg. Regeringen hebben verklaard dat de directe omstandigheden van de mensen verbeterd moet worden. Die verbetering is absoluut nog niet in zicht", aldus Liu.

bron: Belga