Mexico bereidt zich voor op orkaan Katia, José opgewaardeerd

door
Belga
Leestijd 1 min.

Terwijl de Caraïben en vanaf zaterdag mogelijk ook de Verenigde Staten geteisterd worden door orkaan Irma, bereiden de Mexicaanse autoriteiten zich voor op de komst van orkaan Katia. Waar Irma een categorie 5 is, zal Katia als categorie 2 aan land komen, maar dat betekent nog altijd windsnelheden boven de 150 kilometer per uur. Meer dan 1 miljoen Mexicanen in de westelijke staat Veracruz kunnen getroffen worden. Het leger heeft al troepen gestuurd naar de regio, die aan de Golf van Mexico ligt. Er zijn ook schuilplaatsen voorzien. "We verwachten de orkaan vrijdagavond (plaatselijke tijd) of zaterdagochtend", zo liet de gouverneur van Veracruz, Miguel Angel Yunes, weten. Hij voegde eraan toe dat de zware regenval van orkaan Franklin van begin augustus de bodem zeer week heeft gemaakt, wat de kans op grondverschuivingen aanzienlijk vergroot.

Katia, op dit ogenblik nog categorie 1, bevond zich om 12 uur GMT op 315 kilometer ten noordwesten van de stad Veracruz, met windsnelheden tot 130 km/u en rukwinden tot 155 km/u.

Naast Irma, die al een tiental doden heeft gemaakt op de Caraïben, en Katia, raast nog een derde orkaan door de Atlantische Oceaan: José. Die bevindt zich iets meer dan 1.000 kilometer ten oosten van de Bovenwindse Eilanden en is donderdag opgewaardeerd naar een categorie 2, met windsnelheden van 165 km/u, zo laat het National Hurricane Center (NHC) van de VS weten.

Bron: Belga