Kosovo heeft eindelijk nieuwe regering

Kosovo heeft eindelijk nieuwe regering

Drie maanden na de verkiezingen staat in Kosovo eindelijk een nieuwe regering in de steigers. Een partijcoalitie van rebellen die ooit in het Kosovaarse Bevrijdingsleger UCK actief waren, slaagde erin een meerderheid in het parlement bijeen te krijgen door een deal te sluiten met afgevaardigden van de Servische minderheid. In Kosovo wonen bijna uitsluitend Albanezen. Premier wordt de voormalige rebellenleider Ramush Haradinaj. De nieuwe meerderheid heeft 63 zetels. In principe komt het parlement vandaag nog bijeen om een parlementsvoorzitter te kiezen, en vervolgens over te gaan tot de samenstelling van een nieuwe regering.
Haradinaj zat vorig jaar nog maandenlang vast in Frankrijk wegens vermoedelijke oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Kosovo op het einde van de jaren 90 tegen de Servische minderheid. Belgrado wou zijn uitlevering, wat het Franse gerecht uiteindelijk afwees. Terwijl Servië Haradinaj nog steeds als oorlogsmisdadiger wil laten terechtstaan, heeft de Servische minderheid in Kosovo nu besloten tot een samenwerking met hem.

De afvallige Servische provincie riep in 2008 eenzijdig de onafhankelijkheid uit. De onafhankelijkheid wordt erkend door de Verenigde Staten en het merendeel van de EU-lidstaten, maar Servië, gesteund door Rusland, verzet zich nog altijd hevig en beschouwt Kosovo als een eigen provincie.Het UCK probeerde in 1998-1999 na de eerste verbrokkelingsgolf van Joegoslavië met geweld de autonome provincie Kosovo van Servië af te scheiden. De confrontatie tussen Servië en Kosovo werd in het voordeel van de Kosovaren beslecht door een bijna drie maanden durende NAVO-bommencampagne.

bron: Belga