EK basket - België krijgt basketballes van Servië

Basketbalgrootheid Servië heeft België vandaag in Istanboel basketballes gegeven op het EK. De Belgian Lions, eerder al zeker van de uitschakeling, moesten in hun laatste groepswedstrijd een 74-54 nederlaag slikken. Eddy Casteels verraste met Ismaël Bako in de basisopstelling. België begon goed. De verdediging stond op punt en Axel Hervelle kwam in mogelijk zijn laatste interland - hij beslist later of hij international blijft - het vlotst tot scoren. Tegen alle verwachtingen in namen de Belgen dubbel zoveel aanvallende rebounds als de Serviërs, zes tegenover drie. Maar de Belgen lieten ook te veel missers optekenen in het eerste kwart: vier van Jonathan Tabu en vier van Sam Van Rossom. Het afwerkingspercentage bij de tegenstander lag een pak hoger, met een 18-13 na tien minuten basketbal tot gevolg.

In het tweede kwart slopen de Belgen aanvankelijk dichter. Van Rossom dropte de eerste Belgische driepunter en Manu Lecomte volgde zijn voorbeeld, goed voor 20-19. Na een time-out van de legendarische coach Sasha Djordjevic en onder leiding van sterspelers Bojan Marjanovic en Bogdan Bogdanovic plaatsten de Serviërs dan een 20-0 tussenspurt. Ook de tijdelijke zoneverdediging van de Lions bracht geen beterschap. Hervelle brak na zes minuten eindelijk de ban met een driepunter. Van Rossom gooide er ook nog eentje binnen. In het dramatische tweede kwart scoorde België slechts vier driepunters. Daarmee werd het pijnpunt op dit EK blootgelegd. België kan onder de ring geen gewicht in de schaal leggen en heeft geen enkele grote jongen die inside een score kan maken.

Casteels liet iedereen spelen, ook Vincent Kesteloot kreeg minuten en net als tegen de Turken kon durfal Lecomte punten maken. Ook Jean Salumu scoorde aardig, maar dichter kwamen de Lions niet meer en met een 56-36 achterstand moesten ze aan het slotkwart beginnen. Servië bleef met zijn vedetten spelen, ook al was de winst al lang binnen. Casteels liet hoofdzakelijk zijn jonge garde opdraven. De 22-jarige Lecomte, door Casteels "onze toekomst" genoemd, werd Belgisch topscorer met 12 punten.

Voor België, dat in de zogenaamde "Groep Des Doods" alleen zijn openingswedstrijd tegen Groot-Brittannië kon winnen, zit het toernooi erop.

Bron: Belga