Brusselse Week van de Mobiliteit viert 200ste verjaardag van de fiets

Brusselse Week van de Mobiliteit viert 200ste verjaardag van de fiets

De fiets blaast dit jaar 200 kaarsjes uit en dat wordt uitgebreid gevierd tijdens de 17de editie van de Brusselse Week van de Mobiliteit van zaterdag 16 tot en met 22 september. Tal van activiteiten staan dit jaar volledig in het teken van de fiets. De Autoloze Zondag op 17 september is zoals elk jaar het speerpunt van de Week van de Mobiliteit en dit jaar zet het groots in op de fiets met een fietsdorp op het Poelaertplein en een retro-fietsparade van 10 kilometer die de geschiedenis van de fiets tentoonstelt. Wie toch pech heeft op de Autoloze Zondag kan die dag opnieuw gratis rekenen op fietsherstellingsdienst van vzw Cyclo. “Een unieke kans en ervaring voor jong en oud”, vertelt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (s.pa). “Ik hoop dat onze acties mensen zullen inspireren om meer de fiets te nemen.”

Dit jaar viert ook de actie “Naar school of naar het werk zonder auto” haar tiende verjaardag. Er doen liefst 195 bedrijven en 92 scholen aan mee, en op maandag 18 september troepen 19 scholen uit de 19 Brusselse gemeenten voor de gelegenheid samen voor een grote fietsparade.

Er is ook een primeur, want met Bike Brussels in Tour & Taxis is er voor het eerst een salon voor de fiets in Brussel. Naast de vele nieuwe fietsen, kan het publiek er ook terecht voor de behendigheidsparcours of ontmoetingen met ervaren stadsfietsers.

bron: Belga