Aantal illegale migranten in West-Vlaanderen opnieuw gestegen tijdens zomer

Aantal illegale migranten in West-Vlaanderen opnieuw gestegen tijdens zomer

De voorbije zomermaanden zijn er opnieuw meer onregelmatige migranten aangetroffen in de provincie West-Vlaanderen. Er blijft ook een aanhoudende druk op de haven van Zeebrugge. Dat blijkt uit cijfers die provinciegouverneur Carl Decaluwé vandaag bekendmaakte. Bijna het hele voorjaar daalde het aantal illegalen als de cijfers van 2017 vergeleken werden met die van 2016, maar de afgelopen zomer was er opnieuw een stijging merkbaar. In juli werden 502 illegalen aangetroffen in de provincie. In 2016 waren dat nog 443. In augustus was de stijging nog iets scherper.

Dit jaar werden ongeveer 600 illegalen staande gehouden ten opzichte van 489 in diezelfde maand vorig jaar. Bijna de helft van hen werd opgepakt in de buurt van Zeebrugge. De transitmigranten hopen vanuit Zeebrugge naar Groot-Brittannië te geraken. Maar ook in de grensstreek zijn er meer migranten zonder papieren aangetroffen.

“We zien ook een verschuiving van nationaliteiten. Het aantal mensen uit Eritrea is met een derde gestegen. Ook het aantal Marokkanen en Soedanezen nam toe. Het aantal Irakezen is verminderd. Het is duidelijk dat de Afrikaroute terug open ligt. De nationaliteiten veranderen constant”, aldus Decaluwé. “Alertheid blijft dus nodig om de situatie beheersbaar te houden. We merken wel dat de druk in de laatste twee weken van augustus terug afnam.”

Er kwamen doorheen de vakantie ook veel meldingen binnen van burgers. Er werden meer criminele feiten genoteerd, tot zelfs een tiental per week begin augustus. Doorgaans blijft dat beperkt tot een tweetal feiten. “En we krijgen ook voor de allereerste keer meldingen binnen van kleine vechtpartijen tussen migrantengroepen”, aldus Decaluwé.

Een aanwijsbare reden is er niet. “Je kan constant nieuwe routes ontwaren. Het valt ook op dat de problematiek heel gespreid zit in de provincie. Mogelijk hebben de verminderde grenscontroles ook hun effect”, aldus de gouverneur. Volgens hem zit het nieuwe asielcentrum in Bailleul, op een zucht van Nieuwkerke en Dranouter, daar voor niets tussen. “Het verschuift constant. Kijk naar de snelwegparkings van Jabbeke en Westkerke, daar zijn de problemen nagenoeg helemaal verdwenen. We moeten blijven monitoren”, besluit de gouverneur.

bron: Belga