Overstroming onderbreekt spoorverkeer tussen Brussel-Noord en Brussel-Luxemburg

Overstroming onderbreekt spoorverkeer tussen Brussel-Noord en Brussel-Luxemburg
Twitter / NMBS

Door een waterlek zijn de sporen ter hoogte van Brussel-Schuman onder water gelopen. De spoorhinder zal nog dagen duren.

De sporen kwamen onder water te staan na een lek in een drinkwaterleiding. Daardoor moest het treinverkeer tussen Brussel-Noord en Brussel-Luxemburg onderbroken worden. De treinen naar Luxemburg en Namen werden omgeleid via Leuven. «De problemen gaan nog meerdere dagen duren, met alle gevolgen van dien voor de avondspits», waarschuwde NMBS-woordvoerder Bart Crols.Sint-Joost-Ten-Node

De oorzaak is een breuk in een drinkwaterleiding van Vivaqua. Diezelfde breuk, die een diameter van 30 centimeter heeft, heeft ook een verzakking op de Leuvensesteenweg in Sint-Joost-ten-Node veroorzaakt. Het gat is volgens de politie 36 vierkante meter groot. Zo’n tweehonderd mensen werden geëvacueerd uit vrees voor gasexplosies en instabiliteit. De technische ploeg van Vivaqua probeert het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Tikkende tijdbom

Vorige week ontstond er ook al een groot zinkgat in de Kardinaal Mercierstraat in Brussel, vlakbij het station Brussel-Centraal. Dat was het gevolg van een barst in een rioleringsbuis. Volgens specialisten zullen we in de toekomst nog vaker te maken krijgen met zulke verzakkingen. Ons rioleringsnetwerk is immers stokoud en slecht onderhouden. Wanneer zulke buizen openbarsten, spoelen ze de grond onder de straat weg, waardoor een zinkgat ontstaat.

«Veel rioleringen zijn ondergrondse tijdbommen», zei Jean-Claude Van Rooten, directeur bij het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw, aan De Standaard. «Je zal overheidsdiensten niet snel een goede straat zien openbreken om de riolering te vervangen die eronder ligt. De trend is om te wachten tot zowel de straat als de riolering renovatie nodig hebben. Vanuit financieel oogpunt misschien een logische keuze, maar tegelijkertijd wordt zo een wel erg gevaarlijk spel gespeeld.»