Krijgen we een WK zonder Lionel Messi?

Argentinië heeft alle moeite van de wereld om zich te plaatsen voor het WK 2018. De Albiceleste speelden 1-1 gelijk tegen Venezuela en staan vijfde in de stand. Ook elders in de wereld dienen zich verrassingen aan.

De Argentijnen konden al voor de derde wedstrijd op rij niet winnen. Ze staan nu op de vijfde plek met hetzelfde puntenaantal als de vierde, Peru. De zesde, Chili, volgt op één puntje. Als Lionel Messi (foto links) en co die vijfde plaats weten te behouden, moeten ze een barrageduel spelen tegen Nieuw-Zeeland. Dat is geen onoverkomelijke hindernis, maar dan laten ze best geen punten liggen in de twee resterende matchen tegen Peru en Ecuador.Australische kopzorgen

In de Aziatische kwalificatiezone heeft Australië het dan weer moeilijk. De socceroos klopten Thailand met 2-1, maar door de zege van Saoedi-Arabië tegen Japan (1-0) eindigen ze pas derde in hun groep. Dat betekent dat ze een dubbele play-offwedstrijd moeten spelen tegen de nummer drie uit groep A, het verrassende Syrië. Het door burgeroorlog verscheurde land wist tegen alle verwachtingen in in de 93ste minuut de 2-2 te scoren tegen Iran. Daardoor houden ze hun kansen op het WK gaaf.

Problemen voor VS

De winnaar van het duel tussen Australië en Syrië moet nog een intercontinentale barragewedstrijd spelen tegen de vierde uit de CONCACAF-zone. Dat zijn momenteel de Verenigde Staten. Net als de Australiërs zijn de Amerikanen niet aan een fantastisch parcours bezig. Ze konden tegen Honduras pas in de slotminuten een 1-1-gelijkspel uit de brand slepen, waardoor ze Panama moeten laten passeren in de stand.

Saoedi-Arabië is door de zege tegen het al geplaatste Japan dan weer zeker van het WK. Het team van de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk en assisent-coach Adrie Koster, die we nog kennen van bij Club Brugge, is er voor het eerst sinds 2006 weer bij.