Froome geeft terrein prijs

Verrassing alom: Chris Froome (Sky) kon de andere klimmers niet volgen op Los Machucos. De zege ging naar de Oostenrijker Stefan Denifl (Aqua Blue).
door
Belga
Leestijd 2 min.

Na een autoritaire zege in de tijdrit leek niemand Froome (foto) nog van zijn eerste Vuelta-eindwinst te kunnen houden. De wedstrijd leek al een tijdje beslist te zijn. Op de moordende slotklim Los Machucos kwam de Brit echter onverwachts in problemen. Is de combinatie van Tour en Vuelta dan toch te zwaar, of was dit een eenmalige inzinking? Alleszins ligt de wedstrijd weer helemaal open. Vincenzo Nibali (Bahrain) komt terug tot op 1:16. Vandaag wacht al een eerste kans om op de 2,2 kilometer lange slotklim tijd terug te pakken, maar vooral zaterdag op de Angliru zullen Froomes uitdagers hem bestoken.

Oostenrijks succes

De ritzege ging naar de 29-jarige Oostenrijker Stefan Denifl. Hij wist zijn medevluchters Dani Moreno (Movistar), David Villella (Cannondale), Alessandro De Marchi (BMC), Julian Alaphilippe (Quick-Step) en Magnus Cort Nielsen (Orica) af te schudden. Denifl toonde in juli al dat hij in vorm is met zijn eindzege in de Ronde van Oostenrijk. Nochtans had de oud-mountainbiker voordien op een nationale tijdrittitel na nog nooit een profwedstrijd gewonnen. Behoorlijk opmerkelijk als je ziet hoe sterk hij gisteren voor de dag kwam.

Aanvalslustig

In de achtergrond maakte vooral de immer aanvalslustige Alberto Contador (Trek) indruk. Hij sprong weg van de andere favorieten en eindigde tweede op 28 seconden van de winnaar. Nibali verloor het sprintje voor de derde plaats tegen Miguel Angel Lopez (Astana) en eindigde op 1:04. Froome wist met de hulp van zijn ploegmaats de schade te beperken en kwam binnen als veertiende op 1:46.

De eerste Belg was Sander Armée op de 28ste plaats. Hij is met zijn 23ste plaats op 58:33 ook de eerste landgenoot in het algemeen klassement. Vandaag moeten de renners twee klimmetjes van derde categorie en eentje van tweede categorie verteren voor ze aankomen bovenop Santo Toribio De Liébana. De slotklim is relatief kort en zal naar verwachting geen gigantische verschillen opleveren.