Voetbalbond wil meer Belgen op het veld: Sportminister Muyters wil meewerken aan oplossing

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters is bereid om mee te werken aan oplossingen om meer Belgen op het veld te krijgen bij de eersteklassers in het voetbal. Het Nieuwsblad en De Standaard schreven vandaag dat de voetbalbond een taskforce heeft opgericht om het probleem van het dalend aantal Belgen aan te pakken nu bijna zes op de tien voetballers in de Belgische competitie uit het buitenland komen. "Ik ben het volledig eens met de analyse van de voetbalbond: we moeten onze eigen jeugd veel meer zien doorstromen bij onze eersteklassers", reageert Muyters. "Veel pistes zijn mogelijk, enkele worden door de Voetbalbond zelf al naar voor geschoven. Ik ben bereid om mee te werken aan oplossingen, samen met Voetbal Vlaanderen. We hebben een gemeenschappelijk doel: de populairste sport van het land op een gezonde manier ontwikkelen", dixit de Vlaamse minister van Sport.

Muyters heeft binnenkort een overleg met de voetbalbond, de KBVB, en Voetbal Vlaanderen over de zondagswedstrijden - de Vlaamse voetbalbond pleitte vorige maand om geen wedstrijden in het profvoetbal te houden zondagnamiddag, omdat hierdoor de supporters minder aandacht zouden hebben voor de amateurwedstrijden. Bij dat overleg zal Muyters ook de doorstroming van de jeugd naar de top aankaarten.

In de krant erkende technisch directeur van de voetbalbond Chris Van Puyvelde dat het steeds dalende aantal Belgen in de Jupiler Pro League een "kwalijke evolutie" is. De werkgroep is bezig met een aantal voorstellen uit te werken die ze dan zal voorleggen aan de clubs. Van Puyvelde zei nog dat jonge talenten te snel België verlaten onder invloed van hun manager, nog voor ze in de eerste klasse gespeeld hebben. Ook de beloftencompetitie vormt een probleem, omdat de stap naar eerste klasse te groot blijkt voor de jonge spelers.

bron: Belga