Suu Kyi hekelt "desinformatie" in crisis rond Rohingya

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de crisis rond de moslimminderheid Rohingya in Myanmar heeft eerste minister en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Aung San Suu Kyi de "ijsberg aan desinformatie" aan de kaak gesteld. Dat deed ze in een telefonisch onderhoud met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "We zorgen ervoor dat alle inwoners van ons land hun rechten beschermd zien", aldus Suu Kyi. De Turkse vice-premier Mehmet Simsek pakte eind augustus uit met foto's waarvan de authenticiteit in twijfel getrokken werd, en sprak toen over "etnische zuivering". Simsek trok de foto's later in, maar de zaak zorgde voor ophef in Myanmar, waar de boeddhistische meerderheid - waar Aung San Suu Kyi deel van uitmaakt - de internationale gemeenschap en de buitenlandse media ervan beschuldigt partij te trekken voor de Rohingya.

In elf dagen hebben bijna 125.000 leden van de Rohingya de grens met Bangladesh overgestoken, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Verenigde Naties. Ze ontvluchtten het geweld in de Myanmarese deelstaat Rakhine, waar gevechten tussen de veiligheidsdiensten en moslimopstandelingen sinds eind augustus al zeker 400 doden geëist hebben. De Rohingya voelen zich sinds decennia gediscrimineerd, uitgesloten en vervolgd.

Suu Kyi meent echter dat haar regering iedereen in Rakhine beschermt. "We weten beter dan wie ook wat het is om beroofd te worden van mensenrechten en democratische bescherming", aldus de regeringsleidster in een verwijzing naar haar jaren van strijd tegen de militaire junta in Myanmar en haar huisarrest. Het is de eerste keer sinds de laatste uitbraak van geweld dat de Nobelprijslaureate zich uitspreekt over de crisis rond de Rohingya. Ze kwam daarvoor steeds meer onder vuur te liggen.

Bron: Belga