Spaanse regering trekt naar rechtbank tegen Catalaans onafhankelijkheidsreferendum

Spaanse regering trekt naar rechtbank tegen Catalaans onafhankelijkheidsreferendum
Spaanse regering trekt naar rechtbank tegen Catalaans onafhankelijkheidsreferendum

De conservatieve regering in Spanje trekt naar het Grondwettelijk Hof tegen een Catalaans onafhankelijkheidsreferendum. Meer bepaald zal ze vragen om de stemming te annuleren in het Catalaanse parlement over de wet die de organisatie van de volksraadpleging goedkeurt. “De regering heeft aan het Grondwettelijk Hof gevraagd om de goedgekeurde akkoorden ongeldig te verklaren”, zo liet vicepremier Soraya Saenz de Santamaria weten.

De Catalaanse regering wil op 1 oktober een onafhankelijkheidsreferendum organiseren, hoewel het Spaanse Grondwettelijk Hof dat verboden heeft. De separatistische regering van Catalonië heeft maandag nog aangekondigd dat ze haar schatkist versterkt, zodat die volgens haar in staat is om de belastingen te innen mocht de Spaanse regio een onafhankelijke staat worden. “We zetten vandaag de nodige structuren op poten opdat Catalonië de wens die de Catalanen zullen uitdrukken tijdens het referendum, zou kunnen inwilligen”, zo liet de Catalaanse president Carles Puigdemont weten.De separatisten beloven dat Catalonië zich zal afscheiden indien de volksraadpleging een “ja” oplevert. Ze werken daarom aan een eigen fiscale administratie, sociale zekerheid, diplomatie …

De bijeenroeping voor het referendum wordt deze week verwacht, ondanks de tegenkanting vanuit Madrid. De Spaanse autoriteiten dreigden eerder al onder meer met boetes en vervolgingen voor alle politici en ambtenaren die meewerken aan de organisatie van het referendum.

Bron: Belga