Nieuwe tropische storm Katia vormt zich voor kust van Mexico

Nieuwe tropische storm Katia vormt zich voor kust van Mexico
Nieuwe tropische storm Katia vormt zich voor kust van Mexico

Orkaan Irma is nog bezig aan een verwoestende rit richting VS en de tropische storm Jose is nog niet gaan liggen, maar voor de kust van Mexico heeft zich de afgelopen uren al een nieuwe tropische storm gevormd: Katia. Dat meldt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) vandaag. Katia heeft zich gevormd in de Atlantische Oceaan, op 165 kilometer ten oosten van de haven van Tampico in Mexico. De tropische storm verplaatst zich aan een snelheid van 4 kilometer per uur richting zuidoosten, met windsnelheden tot 65 kilometer per uur. “Volgens onze berekeningen zou het centrum van de storm tot vrijdagochtend in de buurt van Mexico blijven”, meldt het NHC.

Katia zal de komende 48 uur normaal gezien in kracht toenemen, maar het NHC kan nog niet zeggen of de tropische storm ook kan transformeren in een orkaan.Orkaan Irma heeft vandaag al schade aangericht in het Caraïbisch gebied en begeeft zich richting Florida. Daar heeft gouverneur Rick Scott de inwoners gewaarschuwd dat de orkaan de zwaarste kan worden die de regio ooit heeft getroffen. Irma is een orkaan van de zwaarste categorie met windsnelheden tot 295 kilometer per uur en geldt als de krachtigste orkaan die ooit boven de Atlantische Oceaan werd geregistreerd.

De tropische storm Jose bevindt zich intussen op 2.000 kilometer ten oosten van de Antillen en is op weg naar de Caraïben. Het NHC verwacht dat Jose zich vandaag ontwikkelt tot een orkaan van de eerste of tweede categorie, met windsnelheden van 120 tot 170 kilometer per uur. Volgens verwachtingen van het NHC kan José zaterdag langs de Bovenwindse Eilanden schampen.

Bron: Belga