“Hard optreden tegen tienerpooiers”

Hard optreden tegen tienerpooiers

Child Focus geeft vanochtend niet meer details over de zaak van de teruggevonden Vlaamse tienermeisjes, die volgens verschillende kranten in handen vielen van tienerpooiers. Als uit het onderzoek blijkt dat er effectief tienerpooiers in het spel waren, vraagt de organisatie aan het gerecht om hard op te treden. “Om te weten wat er echt aan te hand is zullen we het gerechtelijk onderzoek moeten afwachten”, reageert Child Focus-woordvoerder Dirk Depover. “Als blijkt dat er tienerpooiers in het spel zijn, is het heel belangrijk dat het gerecht hier prioriteit van maakt en hard optreedt, wat zeker het beleid is van de parketten van Antwerpen en Gent.”

Voorts wijst Depover op het belang van het goed omkaderen van de meisjes, en het bieden van aangepaste zorg. Maar hij heeft ook een waarschuwing voor de klanten van minderjarige prostituees. “De business van tienerpooiers zal alleen maar werken als er klanten zijn. Mensen die gewild of ongewild met hen in contact komen, moeten weten dat ze criminele feiten aan het plegen zijn en zwaar gestraft kunnen worden.”Child Focus wijst al enkele jaren op de problematiek van tienerpooiers, zegt Depover. “Wij hebben heel bewust het woord tienerpooiers gelanceerd (in plaats van loverboys, red.). Het zijn pooiers die tienermeisjes in de prostitutie dwingen door zware psychologische dwang uit te oefenen. Er wordt hen verteld dat ze de mooiste zijn, en beetje bij beetje worden ze gechanteerd, bijvoorbeeld met naaktfoto’s.”

Hoe groot het probleem van tienerprostitutie in ons land is, is moeilijk in te schatten, omdat de feiten niet altijd onder die noemer geregistreerd worden. “In 2016 kreeg Child Focus zestig meldingen van vermoedelijke prostitutie van minderjarigen. Uiteindelijk bleek dat er in 37 gevallen duidelijke aanwijzingen waren van daders die als tienerpooiers aangeduid konden worden.”

Op de website stoptienerpooiers.be, die goed een jaar geleden gelanceerd werd, vinden ouders tips over hoe te reageren als hun kind met het fenomeen te maken krijgt.

bron: Belga