Froome zet de puntjes op de i

Chris Froome (Sky) heeft de tijdrit in de Ronde van Spanje gewonnen. Hij verdubbelt zijn voorsprong op eerste achtervolger Vincenzo Nibali (Bahrain).
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Al meer dan twee weken kan niemand Froome (foto) echt bedreigen. Ook op het glooiende parcours tussen Circuito de Navarra en Logroño viel niet te verwachten dat hij in problemen zou komen. Zo geschiedde. Froome was de beste in 47:00, met 29 seconden voorsprong op de verrassende Nederlander Wilco Kelderman (Sunweb) en 57 seconden op Nibali. Zo groeit zijn voorsprong op de tweede in het klassement tot 1:58.

Top 10

Spannender was de strijd voor de andere top 10-plaatsen. Kelderman springt van de vierde naar de derde plaats in het klassement dankzij een ijzersterke tijdrit. Kind van de rekening is de Rus Ilnur Zakarin (Katusha), die met een vierde plaats in de daguitslag nochtans ook niet ontgoochelde. De Spanjaard Alberto Contador (Trek) werd gisteren vijfde en springt in het klassement van de negende naar de vijfde plaats. De Colombiaan Esteban Chaves (Orica) zakte helemaal door het ijs en maakt de omgekeerde beweging: van vijf naar negen.

Belgen

Belgisch kampioen tijdrijden Yves Lampaert (Quick-Step) werd dertiende en eerste Belg op 2:07 van Froome. Thomas De Gendt werd negentiende op 2:25. Een naam om in het oog te houden is de 20-jarige Duitser Lennard Kämna, die achtste eindigde op anderhalve minuut van de winnaar.

Vandaag wacht het peloton een bergrit over 180,5 km tussen Villadiego en Los Machucos. Los Machucos is een monsterachtige klim die 7,3 kilometer lang is met stijgingspercentages tot 26%. Hij werd nog nooit in de geschiedenis van de Ronde van Spanje beklommen. In het vervolg van de Vuelta staat de renners dan nog één zware opgave te wachten, de voorlaatste rit die aankomt bovenop de legendarische Angliru.