Spanning rond Noord-Korea - Secretaris-generaal VN ziet "gevaarlijkste crisis"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Noord-Koreaanse nucleaire risico is de "gevaarlijkste crisis waar we vandaag mee worden geconfronteerd". Dat zei de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres. Guterres blikte terug op de Eerste Wereldoorlog en zei dat er een stapsgewijs proces van escalatie was. "Plots stellen de partners vast dat ze in oorlog zijn - dit is het risico dat we moeten vermijden", aldus Guterres. "De mogelijke gevolgen van militaire actie zijn te afschuwelijk."

De VN-baas herhaalde zijn veroordeling van de nucleaire tests die Noord-Korea deed. Hij riep Pyongyang op om zijn internationale verplichtingen na te komen en om in dialoog te treden om de crisis te bezweren. "Nog maar eens heeft de DPRK (de Democratische Volksrepubliek Korea, de officiële naam van Noord-Korea, nvdr.) de globale norm tegen nucleaire testexplosies gebroken", zei hij nog.

"Nog maar eens heeft het land de Veiligheidsraad en de internationale gemeenschap uitgedaagd, nog maar eens heeft de DPRK nodeloos en roekeloos miljoenen mensen in gevaar gebracht, onder wie ook zijn eigen burgers die droogte, honger en ernstige schendingen van hun mensenrechten ondergaan", aldus nog Guterres.

Bron: Belga