Presidentsverkiezingen Kenia – Uitdager Odinga stelt voorwaarden aan deelname heruitgave verkiezingen

Presidentsverkiezingen Kenia - Uitdager Odinga stelt voorwaarden aan deelname heruitgave verkiezingen
Presidentsverkiezingen Kenia - Uitdager Odinga stelt voorwaarden aan deelname heruitgave verkiezingen

De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga wil enkel deelnemen aan een heruitgave van de presidentsverkiezingen op 17 oktober als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Dat maakte hij vandaag bekend. Gisteren maakte de kiescommissie IEBC bekend dat over ruim anderhalve maand de verkiezingen overgedaan moeten worden, nadat het Hooggerechtshof afgelopen vrijdag de verkiezingen van begin augustus ongeldig verklaarde. Odinga vindt het ook niet kunnen dat de kiescommissie een verkiezingsdatum koos zonder overleg met de oppositie. De uitdager van huidig president Uhuru Kenyatta wil onder andere een audit van het elektronisch systeem van de IEBC, het ontslag van verschillende IEBC-leden en de mogelijkheid dat iedereen zich kandidaat kan stellen voor de verkiezingen. De IEBC besliste maandag dat enkel Odinga en Kenyatta verkiesbaar zijn – de zes anderen die bij de verkiezingen van 8 augustus samen amper 1 pct binnenhaalden, werden uitgesloten.

“Enkel als de IEBC deze voorwaarden inlost, zullen er verkiezingen zijn op 17 oktober”, aldus Odinga, die in hoofdstad Nairobi vergezeld werd door de belangrijkste leiders van zijn oppositiecoalitie Nasa.Op 11 augustus riep de kiescommissie Kenyatta uit tot overwinnaar, met 54,27 pct van de stemmen, tegen 44,74 pct voor Odinga. Dat resultaat werd echter vorige vrijdag onverwacht geannuleerd door het Hooggerechtshof. Dat oordeelde dat de verkiezingen niet “in overeenstemming met de grondwet verlopen waren”.

Voor de oppositieleider was het al zijn vierde verloren deelname aan de presidentsverkiezingen. Na de bekendmaking van de uitslag kwam het in oppositiebolwerk Kisumu, in het westen, en enkele wijken in Nairobi tot geweld tussen politie en aanhangers van Odinga. Daarbij vielen zeker 21 doden.

Bron: Belga