Poetin te vinden voor vredestroepen om OVSE in Oost-Oekraïne te beschermen

Poetin te vinden voor vredestroepen om OVSE in Oost-Oekraïne te beschermen
Poetin te vinden voor vredestroepen om OVSE in Oost-Oekraïne te beschermen

De Russische president Vladimir Poetin is een ontplooiing van vredestroepen in het oosten van Oekraïne gunstig gezind. Die vredestroepen moeten de veiligheid beschermen van de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in de regio, waar intussen al sinds meer dan drie jaar een conflict woedt tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Kiev reageerde al sceptisch, omdat de voorwaarden die Poetin aan zo’n troepenmacht wil opleggen lang niet ver genoeg gaan voor de Oekraïners. De Oekraïense president Petro Porosjenko maakte al eerder bekend dat hij bij de algemene vergadering van de VN, volgende week, een verregaander voorstel wil indienen. “Ik vind de aanwezigheid van vredestroepen helemaal gepast, of eerder van personen die de veiligheid van de OVSE-missie verzekeren, en ik zie daar niets verkeerds in”, aldus Poetin tijdens een persconferentie in het Chinese Xiamen, na afloop van een top van de Brics-landen. “Integendeel, ik denk dat dit het probleem in het zuidoosten van Oekraïne zou kunnen oplossen.”

Poetin heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken gevraagd een resolutie in die zin in te dienen bij de VN. Hij verduidelijkte dat de troepen er enkel zullen zijn om de “veiligheid te verzekeren” van de OVSE-waarnemers, en dat ze enkel “op de demarcatielijn” tussen de rebellen en het Oekraïens leger ontplooid mogen worden.Oekraïne vraagt al lang vredestroepen in het oosten van het land, maar Rusland heeft zich daar altijd tegen verzet. Ondanks verschillende vredesakkoorden is de rust in de regio nog altijd niet weergekeerd. Het conflict tussen de rebellen, volgens Kiev militair gesteund door Moskou, en het Oekraïense leger eiste al meer dan 10.000 mensenlevens.

“De vredestroepen moeten ingezet worden in het hele grondgebied dat door de Russen bezet wordt”, aldus ondervoorzitter van het Oekraïense parlement Irina Guerasjtsjenko. Kiev wil internationaal toezicht op het hele gebied, inclusief de grens met Rusland.

Zowat 600 ongewapende OVSE-waarnemers bevinden zich momenteel in het land om na te gaan of de vredesakkoorden nageleefd worden. Eind april werd een Amerikaanse OVSE’er gedood bij de ontploffing van een mijn.

Bron: Belga