Parket vraagt internering van man die op kerstmarkt 2014 inreed op voetgangers

Parket vraagt internering van man die op kerstmarkt 2014 inreed op voetgangers

Het Brusselse parket heeft vandaag gevraagd dat de man die tijdens de kerstmarkt van 2014 inreed op overstekende voetgangers zou worden geïnterneerd. Volgens het parket lijdt de 61-jarige man aan een chronische psychiatrische stoornis en is een behandeling noodzakelijk, zowel voor hemzelf als om de maatschappij te beveiligen. Zijn advocate vroeg om de man vrij te spreken, op basis van artikel 71 van het strafwetboek. Het incident vond op 28 december 2014 plaats in de Schildknaapstraat, vlakbij de ijspiste op het Muntplein. De bestuurder van een Audi A6 reed er in op overstekende voetgangers en agenten die het verkeer regelden. Daarbij raakten drie mensen gewond.

Volgens de 61-jarige man kwam hij die avond terug van een casinobezoek waar hij heel wat geld verloren had en was hij daardoor danig opgewonden. Naar eigen zeggen had hij niet de bedoeling iemand aan te rijden en haalde hij per ongeluk zijn voet van de rem. Dat wordt tegengesproken door getuigen die zagen hoe de man de file verliet en versnelde op de linkerrijstrook. Het parket vervolgt de man dan ook voor poging doodslag en vraagt de internering.“Volgens de gerechtspsychiater lijdt hij nog steeds aan een chronische psychiatrische aandoening, een bipolaire stoornis, en betekent hij een gevaar voor zichzelf en de maatschappij”, klonk het.

De verdediging pleitte voor de vrijspraak, op basis van artikel 71. “Op het moment van de feiten verkeerde hij in staat van krankzinnigheid, zoals dat heet, maar nu al lang niet meer”, zei meester Gisèle Stuyck. “Hij lijdt inderdaad aan een bipolaire stoornis, maar hij wordt opgevolgd door een psychiater en zijn huisarts.”

Het vonnis valt op 5 oktober.

bron: Belga