May wil onderhandelingen Brexit in stroomversnelling brengen met grote speech

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse premier Theresa May geeft eind deze maand een grote speech, in de hoop meer vaart te krijgen in de brexit-onderhandelingen met de Europese Unie. De Europese leiders, zonder May, ontmoeten elkaar op 19 oktober voor een nieuwe Europese top. In haar grote toespraak wil de conservatieve premier vooral uitleggen dat de Britten in hun verschillende brexit-voorstellen steeds een "diep en speciaal partnerschap" met de Europese Unie naar voren schuiven. Ze zal er hoogstwaarschijnlijk ook pleiten voor een sneller onderhandelingstempo, waarin voor de Britten het thema handel stilaan op de voorpost mag komen. De Europese leiders hebben altijd gezegd dat er eerst een akkoord moet zijn over de rechten van Europeanen in Groot-Brittannië en vice versa, de financiële afwikkeling van het verhaal en de Ierse kwestie, vooraleer handel op tafel komt.

De vraag is of May de 'hard Brexit' in haar toespraak terugschroeft naar een iets softere versie. Hoewel ze in januari liet weten dat de Britten voor een volledige afscheiding van het continent zouden gaan, zijn de omstandigheden in haar regering sindsdien serieus veranderd. Nadat de conservatieven tijdens de vervroegde verkiezingen in juni hun absolute meerderheid in het parlement moesten prijsgeven, is de positie van premier May binnen haar kabinet verzwakt, waardoor ze volgens critici meer rekening moet houden met de voorstanders van een minder radicale brexit in haar partij.

Het is nog onduidelijk wanneer May precies op het toneel verschijnt. Oud-premier en de Brexit-coördinator voor het Europees parlement Guy Verhofstadt liet weten dat de speech voorzien is voor 21 september, maar dat willen ze op Downing Street niet bevestigen.

Bron: Belga