EK basket - Belgian Lions overleven Turkse heksenketel niet

De Belgian Lions zijn niet door de groepsfase van het Europees kampioenschap basketbal in Istanboel geraakt. Na nederlagen tegen Letland en Rusland was vanavond/dinsdagavond ook Turkije nipt te sterk, 78-65. Winnen op dit kampioenschap lukte alleen tegen Groot-Brittannië. 11.000 Turkse supporters en een twintigtal Belgische supporters, waaronder Belgian Cats Ann Wauters en Kim Mestdagh (zij spelen dit seizoen in Istanboel), zagen in de Fenerbahçe Arena de Turken de beste start nemen. De ene gemakkelijke score na de andere kon Turkije maken. Ze scoorden hun eerste tien shots en dat leverde een ruime voorsprong op: 23-10. De Turken lieten hun eerste gemiste veldkorf pas in de laatste minuut van het eerste kwart noteren. 23-14 na tien minuten basketbal.

Sam Van Rossom, die assists rondstrooide, en Jean Salumu, die sterk inviel, brachten de Lions helemaal terug, 25-24. De jongste Belgian Lion, Ismaël Bako (21 jaar) kwam erop en dunkte twee seconden na zijn vervanging. Maar ondertussen waren de Turken opnieuw stevig komen opzetten. De Belgen hadden geen antwoord op de scores onder de ring van de 2m10 grote Semih Erden: 40-26. Na de tussenspurt van de Turken konden de mannen van Eddy Casteels de eerste helft nog eindigen met een 0-7. 40-33 was de ruststand.

Hervelle die in de eerste anderhalve minuut van het derde kwart zijn eerste punten scoorde, zijn eerste rebound nam en zijn eerste assist gaf, deed België weer hoop krijgen: 42-41. Twee driepunters van Baris Hersek, thuisspeler van Fenerbahçe maakten er 50-43 van. Casteels greep in met een time-out en die loonde. Scores van Quentin Serron, Jonathan Tabu en de eerste driepunter van Manu Lecomte op dit tornooi zorgden voor een voorsprong voor de Belgen: 50-51. Maar het was haasje over. In het begin van het vierde kwart kwam Turkije weer op voorsprong 58-53. Van Rossom bracht de Belgen twee keer langszij: 58-58 en 60-60. Vier op vier vrijworpen van Furkan Korkmaz en een snelle uitbraak afgerond met een driepunter deed vervolgens de Fenerbahçe Arena ontploffen: 67-60. Casteels gebruikte zijn laatste twee time-outs, maar de Belgian Lions moesten de rol lossen en konden vier minuten lang geen punt maken. 73-60. En die kloof bleef op het bord. 78-65 was de uiteindelijk eindstand.

België is samen met Groot-Brittannië uitgeschakeld op het EK. Letland, Rusland, Turkije en Servië gaan door. De Belgian Lions spelen donderdag hun laatste groepswedstrijd tegen Servië.