Caraïben zetten zich schrap voor Irma

Irma
AFP / J. Romero

De storm Irma, die koers zet naar de Caraïben en Florida, heeft de krachtigste categorie bereikt. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) spreekt van een “extreem gevaarlijke orkaan”.

Een hele reeks Caraïbische eilanden werden al gewaarschuwd. Het gaat om Antigua, Barbuda, Anguilla, Montserrat, Saint Kitts en Nevis, Saba, Sint-Eustatius, Sint-Maarten en Saint-Barthelemy. De eilanden dreigen geconfronteerd te worden met felle golven, die meer dan twee meter boven het normale niveau uitkomen, zegt het NHC. Op bepaalde plaatsen kan er ook meer dan 25 centimeter regen vallen.

AvondklokHet centrum roept op de voorbereidingen op de komst van de orkaan “te versnellen.” Op Sint-Maarten hebben mensen al massaal voedsel en drank ingeslagen. De scholen en overheidsdiensten sloten hun deuren en er geldt een avondklok.

Het Amerikaanse consulaat op Curaçao waarschuwde toeristen in het gebied voor overstromingen, modderstromen en schade aan huizen die de storm kan veroorzaken. Ook wijst het erop dat het vliegverkeer ontregeld kan worden. Medewerkers mogen niet meer naar het consulaat reizen en toeristen wordt geadviseerd om elders onderdak te vinden.

Florida

Later deze week dreigt Irma ook de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico te treffen. Ricardo Rossello Nevares, de gouverneur van Puerto Rico, heeft alvast opvang voorzien voor 62.000 mensen. De regering bevroor ook de prijzen van basisproducten om te verhinderen dat winkeliers van de grotere vraag zouden gaan profiteren.

Ook in Florida zijn ze er niet gerust in. Hoewel het NHC de orkaan pas komende zaterdag verwacht, heeft gouverneur Rick Scott er de noodtoestand al afgekondigd. Irma is na Harvey de tweede orkaan die de VS bedreigt in twee weken tijd.