België met twee kopmannen naar WK wielrennen

BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Bondscoach Kevin De Weert heeft zijn selectie voor het WK wielrennen in het Noorse Bergen bekendgemaakt. De kopmannen zijn Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert. Sep Vanmarcke is er niet bij.

De wegrit van het wereldkampioenschap, die op 24 september gereden wordt, vindt plaats op een parcours dat doet denken aan dat van een voorjaarsklassieker. De bondscoach kiest dan ook voor een ploeg van vooral klassieke renners. De Weert kon het maximum van negen namen selecteren. Dat privilege is weggelegd voor de top tien van de UCI-landenranking. België staat momenteel op de eerste plaats in die ranking.

Twee kopmannen

Kopmannen Van Avermaet (BMC, foto rechts) en Gilbert (Quick-Step Floors, links), die dit jaar onder meer respectievelijk Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen wonnen, worden bijgestaan door Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Jens Keukeleire (Orica-Scott), Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Belgisch kampioen Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Dylan Teuns (BMC), Julien Vermote (Quick-Step Floors) en Tim Wellens (Lotto Soudal).

Sep Vanmarcke moet tevreden zijn met een rol als reserve, net als Jan Bakelants, Thomas De Gendt, Dries Devenyns en Iljo Keisse. Vanmarcke verkeert nochtans in een uitstekende vorm. Hij reed een indrukwekkende Ronde van Oostenrijk en werd recent vierde in de Bretagne Classic, een Worldtourkoers. «Na een slecht voorjaar wilde ik pieken in de zomer en het najaar, maar dit is toch wel een domper», reageerde hij bij Sporza. «Het WK speelde zeker mee in mijn hoofd en dat ik er niet bij ben, zorgt voor ontgoocheling. Zo verdwijnt het laatste hoofddoel van mijn seizoen.»

Vrouwen en tijdrit

Victor Campenaerts, Yves Lampaert en Laurens De Plus vertegenwoordigen België in de tijdrit. Bij de vrouwen werden Jolien D’hoore, Jessy Druyts, Ann-Sophie Duyck, Lotte Kopecky en Kelly Van den Steen geselecteerd.