Turkije haalt uit naar “populisme” van Duitse kandidaten

Turkije haalt uit naar "populisme" van Duitse kandidaten

De woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is niet te spreken over “het gebrek aan visie” en “het populisme” van de Duitse kandidaten voor het bondskanselierschap. Dat laat hij weten in een reactie op het verkiezingsdebat van gisterenavond, waarin enkele kritisch uitspraken genoteerd werden over een toetreding van Turkije tot de EU. Tijdens het verkiezingsdebat had de sociaaldemocratische kandidaat Martin Schulz (SPD) ervoor gepleit de toetredingsonderhandelingen van de Europese Unie met Turkije dadelijk stop te zetten. De christendemocratische bondskanselier Angel Merkel (CDU) reageerde daar tijdens het debat zelf iets terughoudender op, door te stellen dat een dergelijke beslissing niet alleen aan Duitsland, maar aan alle EU-lidstaten toekomt.

Een regeringswoordvoerder dikte die laatste uitspraak vandaag wat aan, door te benadrukken dat Merkel op een EU-top in oktober samen met de andere landen wil bekijken of de toetredingsonderhandelingen met Turkije afgebroken kunnen worden.De uitspraken van de Duitse politici leiden tot heel wat ontevredenheid in Ankara. Ibrahim Kalin, woordvoerder van de Turkse president Erdogan, heeft in een reeks tweets de Duitse kandidaten ervan beschuldigd “discriminatie en racisme” te voeden. Schulz en Merkel hebben Turkije aangevallen omdat ze de aandacht willen afleiden van de binnenlandse problemen, zo klonk het ook. Tot slot beschuldigde hij Berlijn er nogmaals van “putschisten en terroristen” te steunen.

Volgens Kalin maakt het niet uit wie op 24 september de Duitse verkiezingen wint, want “het is al duidelijk welke mentaliteit zal winnen”. Eerder had Erdogan de Turken in Duitsland al opgeroepen om niet voor CDU, SPD en de groenen te stemmen. Die drie partijen voeren volgens Erdogan campagne tegen Turkije.

bron: Belga