Metro’s leesclub las Willem Elsschot: dit is het verdict

Warre Borgmans
Belga / J. Jacobs

In juli en augustus hebben de leden van Metro’s Leesclub zich gebogen over drie boeken van Willem Elsschot: ‘Het Tankschip’, ‘Pensioen’ en ‘De Verlossing’. Dit is hun verdict.

Heb je de drie boeken uitgekregen?

“In één ruk, was een heel aangenaam leesavontuur!” Filip (ingenieur, 35)“Dat was geen enkel probleem. Samen zijn het exact 400 bladzijden, dat is een peulschil tijdens de zomermaanden, enkel en alleen al tijdens de regendagen in augustus. Vanaf de eerste bladzijden grijpt de cynische humor van Elsschot je vast en sleept je mee door de rest van het verhaal, zonder loslaten doorgaan tot aan de finish. De schrijfstijl, het menselijk aspect, de humor, alles werkt samen om de hoofdstukken te laten voorbij vliegen.” Tommy (ingenieur, 54)

Wat vond je positief?

“Dat de humor, maatschappijkritiek en herkenbaarheid van personages na zoveel jaren nog steeds overeind blijven. De nabeschouwingen die ter ere van deze heruitgave werden toegevoegd achteraan in de boeken vond ik absoluut een meerwaarde. Ze plaatsten het verhaal telkens in een bredere context en verlengden tegelijk mijn tijd met het boek, want geef toe: afscheid nemen van een goed boek laat toch altijd een soort leegte achter.” Mitchell (muzikant, 30)

“De boeken lezen ongelofelijk vlot, ondanks het soms wat oubollig taalgebruik. (Wat een ongelofelijke charme heeft.) En ik ben ervan verschoten hoe honderdjaar oude boeken echt nog heel erg relevant kunnen zijn. Elsschot heeft er een fan bij.” Evelien (audioknutselaar bij Huis van Eustachius, 28)

“Leuk aan het werk van Elsschot is dat er veel persoonlijks in zit. Het is vaak biografisch. In elk boek is wel iets herkenbaars terug te vinden. Het is mooi dat hij zijn proza de maatschappij aanvalt, maar nog mooier hoe deze grenst bij de realiteit.” Bram (Onderstationschef NMBS, 26)

Wat negatief?

“’Het Tankschip’ kon me door het onderwerp en schrijfstijl minder bekoren. Ik word graag mee het verhaal ingezogen en dat gebeurde hier niet.” Erna (marketeer, 45)

“Het verhaal en de omgeving komen ietwat gedateerd over. Het lijkt soms wel of alles zich afspeelt in Bokrijk, zonder telefoons, computers, auto’s, …Maar daar kan Elsschot natuurlijk niets aan doen!” Eddy (bediende, 58)

Ben je van plan nog werk van Elsschot te lezen?

“Die kans bestaat, maar het zal niet voor direct zijn. Eerst andere auteurs van mijn literatuurlijstje schrappen.” Erna

“‘Lijmen/Het been’ ligt klaar en ondertussen heb ik Willem Elsschots ‘Verzameld werk’ besteld want ook zijn poëzie zou erg de moeite zijn.” Tommy

Als ze een boek moeten kiezen, raadt de ene helft van de leden van de Leesclub ‘Pensioen’ aan en de andere helft ‘De Verlossing’.