Vuelta - Miguel Angel Lopez boekt tweede ritzege

door
Belga
Leestijd 3 min.

Miguel Angel Lopez (Astana) heeft zondag de vijftiende rit van de Ronde van Spanje (WorldTour) op zijn naam geschreven. De 23-jarige Colombiaan reed na een 129,4 kilometer zware bergrit tussen Alcala la Real en Alto Hoya de la Mora in de Sierra Nevada solo over de streep. De Rus Ilnur Zakarin en de Nederlander Wilco Kelderman vervolledigden het podium. Chris Froome (Sky) behoudt in de algemene stand zijn eerste plaats. De 32-jarige Brit heeft 1:01 voorsprong op de Italiaan Vincenzo Nibali en 2:08 op Zakarin.

In de etappe van zaterdag klauterde Rafal Majka opnieuw recht na een moeilijk begin van de Vuelta door ziekte en pakte hij de zege op de Sierra de la Pandera. Zondag kreeg het peloton een nog zwaardere bergrit voorgeschoteld, door de Sierra Nevada en met drie zware cols in de laatste 65 kilometer: twee van eerste categorie, de Alto de Hazallanas, 7 kilometer aan 9,7 procent en de Alto de Monachil, 9 kilometer aan 7,6 procent. Tijd om tot rust te komen was er amper na deze col, want na 600 meter dalen, ging het richting slotklim, de Alto Hoyade la Mora, een beest van buiten categorie, 18,4 kilometer aan 5,8 procent gemiddeld.

De aanloop richting de finale verliep relatief vlak en dus wilden heel wat renners hun kans wagen door mee te glippen in de vroege vlucht en zo te anticiperen op het klimgeweld. Na 40 kilometer ontstond een groepje van acht renners, met groene trui Matteo Trentin, Lluis Mas, Anthony Perez, Stéphane Rossetto, Nelson Oliveira en drie Belgen: Edward Theuns), Sander Armée en Tom Van Asbroeck. Sander Armée nam de eerste klim, de Hazzalanas, voor zijn rekening en was al snel alleen op pad. Hij had drie minuten voorsprong op het peloton en anderhalve minuut op een groepje met Steven Kruijswijk, Romain Bardet en Adam Yates.

In het peloton bleef het op die eerste klim bij de favorieten nog windstil, pas op de tweede klim kwam er een beetje animo. David De la Cruz, zevende in de stand, kreeg het al snel moeilijk onder het tempo van de Sky-trein. Alberto Contador kon zich niet kon bedwingen en bestookte Froome als eerste. Hij kreeg Miguel Angel Lopez met zich mee. Vooraan werd Armée inmiddels voorbijgesneld door Yates. Contador en Lopez namen snel 30 seconden op de groep met de rode trui, maar het duurde lang vooraleer ze eerst Bardet en later ook Kruijswijk wisten op te rapen. Even liep de bonus van het kwartet op tot 1:05, maar ook in het peloton met de andere favorieten zat men niet stil. Nibali trok stevig door, maar tegen het beukwerk van de Sky-ploegmaten Mikel Nieve en Wout Poels viel evenwel weinig te beginnen en na drie kilometer zag de Haai van Messina het zinloze van zijn poging in. Thomas De Gendt was intussen weggereden uit de groep met favorieten, maar zou nooit tot bij de groep Contador geraken en werd op 7,5 kilometer weer opgeraapt.

De groep Froome was door de versnelling van Nibali genaderd op de groep Contador en dat zag Lopez niet graag gebeuren. Het tempo ging de hoogte in, Kruijswijk moest lossen op 7 kilometer van de finish. De Colombiaan ging wat later nog wat harder op de trappers staan en liet op 5,8 kilometer Bardet en Contador achter. In geen tijd snelde hij naar Yates. De Colombiaan schudde nog twee stevige versnellingen uit de benen en de Brit parkeerde compleet. Net zoals Contador en Bardet zou hij de groep Froome over zich zien komen.

Lopez klom het beste en pakte zijn tweede zege in deze Vuelta. Woensdag won hij al de elfde rit. Op 1,3 kilometer sprong Ilnur Zakarin nog weg uit de groep Froome en snelde hij naar de tweede plaats, op 36 seconden van Lopez. Wilco Kelderman werd derde op 45 seconden. Froome en Chaves eindigden op 47 tellen, Nibali verloor nog zes seconden op Froome. Thomas De Gendt werd eerste Belg op een 23e stek, op 4:58, Sander Armée eindigde als 25e op 6:04 en kreeg voor zijn inspanningen van de jury nog de Prijs van de Strijdlust.

Maandag genieten de renners van een rustdag. Dinsdag staat een tijdrit van 40,2 kilometer op de agenda tussen Los Arcos en Logrono.

.

bron: Belga