Spanningen rond Noord-Korea – Japanse regering bevestigt dat Noord-Korea kernproef uitvoerde

Noord-Korea heeft zondag een zesde nucleaire test uitgevoerd. Dat heeft de regering van Japan bevestigd, nadat eerder geologische instituten een “ontploffing” hadden vastgesteld van 6,3 grootte vlakbij de belangrijkste nucleaire testsite van Noord-Korea. “Wij bevestigen in naam van de regering dat Noord-Korea een nucleaire test heeft uitgevoerd”, verklaarde de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Kono aan Japanse journalisten.
Pyongyang had zelf vroeger op de dag gemeld, dat ze over een waterstofbom hadden ontwikkeld die op een nieuwe intercontinentale raket kan gemonteerd worden.
De staf van het Zuid-Koreanse leger had eerder op de dag al meegedeeld dat er een “aardbeving” was vastgesteld vlakbij de nucleaire testsite van Punggye-ri. Volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS had de beving een kracht van 6,3 op de schaal van Richter, wat betekent dat de kracht groter was dan die van vorige tests. Tien minuten na de eerste beving was er een tweede met een kracht van 4,6, zo meldde een Chinees geologisch instituut.

bron: Belga