Exodus uit Myanmar: al 73.000 Rohingya-moslims staken grens met Bangladesh over

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rohingya-moslims blijven in Bangladesh toestromen, nadat vorige maand bij geweld bijna 400 doden zijn gevallen in de onrustige staat Rhakine in Myanmar. Minstens 73.000 mensen zijn de grens overgestoken, zo heeft het vluchtelingencommissariaat van de Verenigde Naties vandaag gemeld. "Honderden mensen die door het geweld ontheemd zijn, zijn nog altijd de grens met Bangladesh aan het oversteken. Tot zondagmorgen zijn naar schatting 73.000 mensen Bangladesh binnengekomen", zei Joseph Tripura, woordvoerder van UNHCR (United Nations High Commission for Refugees) in Dhaka.

De schatting steunt op verklaringen van getuigen en berichten van plaatselijke en internationale ngo's die voor de Rohingya-vluchtelingen werken in het zuidoosten van Bangladesh, in een gebied dat aan Rakhine grenst, preciseerde de woordvoerder.

De gevechten tussen vermoedelijke Rohingya-opstandelingen en Myanmarese veiligheidstroepen waarbij op 25 augustus bijna 400 doden vielen, dreven duizenden mensen op de vlucht naar het naburige Bangladesh. Veel anderen zitten vast aan de grens. Tripura zei dat plaatselijke vrijwilligers de vluchtelingen trachten te bereiken met noodhulp.

Bron: Belga