Caracas verhindert reis van echtgenote oppositieleider naar Europa

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het paspoort van Lilian Tintori, de echtgenote van een Venezolaans oppositieleider, is zaterdag in beslag genomen net voordat ze met de voorzitter van het Venezolaanse parlement zou afreizen naar Europa. "Het is me verboden om het land te verlaten. De dictatuur tracht te verhinderen dat we een belangrijke internationale rondreis maken", aldus Tintori, echtgenote van oppositieleider Leopoldo Lopez, in een tweet.

Korte tijd daarvoor had Julio Borges, voorzitter van het Venezolaanse parlement, de enige instelling die gecontroleerd wordt door de oppositie, via Twitter aangekondigd dat hij in de komende dagen de Franse president Emmanuel Macron zal ontmoeten, alsook de Duitse, Spaanse en Britse regeringsleiders Angela Merkel, Mariano Rajoy en Theresa May.

Macron reageerde zaterdagavond via Twitter. "We verwachten Lilian Tintori in Europa. De Venezolaanse oppositie moet vrij blijven."

"Het verbod om te vertrekken voor Lilian Tintori is betreurenswaardig. Mensen kunnen opgesloten worden, maar idealen niet. Vrijheid voor Venezuela", meldde Rajoy via Twitter.

Bron: Belga