Honden verliezen stembanden na klacht buren

Tibetaanse Mastiff
Foto R.V.

Een rechtbank in het Amerikaanse Oregon heeft besloten dat de stembanden van een aantal honden chirurgisch verwijderd moeten worden. De buren zijn het onophoudelijke geblaf van de huisdieren zat.

De vete tussen de eigenaars van de honden en hun buren startte al in 2002, toen Karen Szwec en John Updegraff de Tibetaanse Mastiff begonnen fokken. Debra en Dale Krein werden al snel gek van het geblaf en trokken in 2015 naar de rechtbank.

Stembanden weg of verhuizen

Het is bovendien ook niet de eerste keer dat het stel klaagt over de honden. De eigenaars kregen al boetes voorgeschoteld omdat ze zich niet aan de regels hielden. De rechter vond toen al dat de stembanden van de dieren verwijderd moesten worden of dat het koppel moest verhuizen.

Schapen beschermen

“We hebben de honden niet om de buren te irriteren, maar om onze schapen te beschermen”, verdedigen Karen en John zich. De rechter was het niet eens met hen en sommeerde hen om een schadevergoeding van 238.000 dollar (200.000 euro) te betalen aan Debra en Dale. Tevens werd wederom geëist dat de twee de stembanden van alle mastiffs laten verwijderen, iets dat niet in goede aarde valt bij verschillende dierenrechtenactivisten.