Voedselhulp in noordwesten van Myanmar opgeschort door aanhoudende gevechten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minstens 250.000 mensen zitten in het noordwesten van Myanmar zonder voedselhulp. De voedselverdeling door het Wereldvoedselprogramma is er opgeschort wegens de gevechten tussen het leger en de Rohingya-rebellen. De toestand op het terrein is erg gespannen voor de ploegen van de humanitaire organisaties sinds de Myanmarese regering, die de facto geleid wordt door de vroegere dissidente Aung San Suu Kyi, hen in opspraak bracht door te zeggen dat voedselrantsoenen gevonden werden in kampen van rebellen.

"Alle voedselhulpoperaties in de staat Rakhine zijn opgeschort sinds het begin van de aanvallen. Dit treft 250.000 ontheemden en andere kwetsbare bevolkingsgroepen", legde Pierre Peron uit, woordvoerder van het bureau van de Verenigde Naties voor de coördinatie van humanitaire zaken.

In de regio leven ongeveer 120.000 Rohingya in kampen in Sittwe sinds de uitbraak van interconfessioneel geweld in 2012. Ze hebben geen toegang tot de arbeidsmarkt en hun bewegingsvrijheid is beperkt, waardoor ze afhankelijk zijn van voedselhulp.

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, riep vrijdag op tot "terughoudendheid en kalmte om een humanitaire ramp te vermijden".

In een week tijd vielen volgens de jongste cijfers van de VN meer dan 400 doden bij de gevechten en slaagden zowat 40.000 mensen erin naar Bangladesh te vluchten. Tienduizenden anderen zitten vast aan de grens. Deze vluchtelingen zijn vrijwel allemaal Rohingya. Ze vluchten voor de legeroperatie die het Myanmarese leger op 25 augustus lanceerde na een aanval op politieposten door Rohingya-rebellen.

Bron: Belga