Honda betaalt in VS 605 miljoen dollar in zaak rond airbags van Takata

Honda betaalt in VS 605 miljoen dollar in zaak rond airbags van Takata

De Japanse autoconstructeur Honda is akkoord gegaan met betaling van 605 miljoen dollar om in de VS een einde te maken aan vervolging in de zaak rond de defecte airbags van de Japanse fabrikant Takata. Dat hebben advocaten van benadeelden vrijdag bekendgemaakt. Eerder schikten ook al concurrenten Nissan, Toyota, BMW, Mazda en Subaru in de zaak in de VS. Het akkoord omvat voor de klagers 500 dollar compensatie en een vervangwagen voor de duur van de reparatie van de defecte airbags op hun auto.
De airbags van Takata konden door een defect in het opblaasmechanisme ontploffen. In sommige gevallen zijn daarbij bestuurders dodelijk getroffen door stukjes metaal die met hoge snelheid door de auto werden geslingerd. Tientallen miljoenen auto’s werden al teruggeroepen naar de garage.
Eerder bekende Takata al schuld in het schandaal. Die bekentenis was onderdeel van de schikking met Amerikaanse autoriteiten waarmee een bedrag van 1 miljard dollar was gemoeid. Automaker Ford heeft overigens nog geen schikking getroffen.

bron: Belga