EK volley (m) – Vital Heynen: “Nu focussen op brons”

EK volley (m) - Vital Heynen: "Nu focussen op brons"

Vital Heynen was snel klaar met zijn analyse na de zware 3-0 nederlaag tegen Rusland. “We waren niet één maatje, maar vele maten te klein. Rusland is volgens mij de enige echte topploeg die hier aanwezig is”, verklaarde de coach van de Red Dragons. “Natuurlijk hadden we een plannetje en onze opslag werkte niet zo slecht, maar hun fysiek vermogen was veel te groot. In de laatste twee sets leken we even betere receptie te kunnen pakken, maar ze bleven beter aanvallen. Ach, we zijn eigenlijk als underdog aan het toernooi begonnen en we zijn een beetje – voor vele mensen toch – de verrassing van dit EK. Uit wat we hier vandaag meegemaakt hebben, gaan we natuurlijk wel leren, maar dat is voor later. Nu gaan we ons totaal focussen op Servië en we kunnen maar hopen dat ze niet zo scherp staan als Rusland, want tegen hen hebben we nooit een kans gehad. Van Servië wonnen we deze zomer één keer en één keer verloren we ervan. Telkens in de World League-competitie. Nu we in de halve finales staan, willen we natuurlijk ook met een medaille naar huis. Voor het eerst in de geschiedenis van het Belgische mannenvolleybal.”
Op één puntje van Sam Deroo na, was Tomas Rousseaux de enige Belgische speler die tot scoren kwam in de eerste set en met tien punten in heel de wedstrijd (aan 48%) was hij de Belgische topscorer. Echt blij kon hij daar ook niet mee zijn na de zware nederlaag van zijn ploeg.
“Wij begonnen elke set met een achterstand en dan probeer je te forceren, waardoor er dan weer fouten gemaakt worden. Wij hebben eigenlijk in elke set achter de feiten aangehold en we kregen die foutenlast amper onder controle. Maar tegen hun kracht en hun gestalte was niets te beginnen. Rusland is gewoon de sterkste ploeg van het toernooi.”
“We moeten ons nu focussen op Servië, dat het mentaal wel veel zwaarder kreeg met de nederlaag tegen Duitsland na een voorsprong van 0-2 in sets en twee matchballen in hun voordeel. Ik denk dat wij dan onze nederlaag tegen Rusland rapper verteerd zullen hebben. De kans is wel aanwezig dat ze morgen niet meer echt super gemotiveerd zullen zijn. Mijn zus Hélène vertelde me zonet nog dat dat ook enigszins het geval was in 2013, toen Servië tegen de Yellow Tigers ‘slechts’ om het brons moest spelen. Voor mijn part mag het.”
Spelverdeler Matthias Valkiers kon ook weinig verhelpen aan de 3-0 nederlaag van zijn ploeg. “Je kan niet in de match komen als je de receptie niet onder controle krijgt. Maar het waren dan ook geweldige opslagen, die soms gewoon voor iemands neus wegdraaiden. Met hun power en hun opslagen brachten ze ons in grote moeilijkheden. En met hun lengte kunnen ze even wachten alvorens keihard toe te slaan. Ik denk dat we uit deze ervaring zeker moeten leren naar de toekomst toe en ons proberen te focussen op de momenten dat we er echt moeten staan.”
De wedstrijd tegen België was een makkie voor de Russen en zeker voor hun sterspeler Maxim Mikhailov. Maar hoe hadden ze zich op deze wedstrijd voorbereid? “Eigenlijk hebben we een heel simpel systeem. We ontleden de tegenstander en dan besluiten we constant te serveren op de slechtste receptiespeler en in verdediging bereiden we ons steeds speciaal voor op de beste aanvallers. Bij België waren dat vandaag Deroo en Van den Dries, maar we doen precies hetzelfde in alle andere wedstrijden die we spelen.”

.bron: Belga