Australiër wandelde al 5.000 km voor rechten voor Aboriginals

Australiër wandelde al 5.000 km voor rechten voor Aboriginals

Een Aboriginal is van het westen naar het oosten van Australië gewandeld om aandacht te vragen voor de rechten van zijn volk. Clinton Pryor legde sinds september al 5.000 kilometer af. Hij is momenteel onderweg naar de Australische hoofdstad Canberra, om er met politieke kopstukken te praten over de problemen waarmee de Aboriginalgemeenschap kampt. Deze week wandelde Clinton Pryor, met een brace aan de rechterknie, Tharwal Corporation in, een centrum voor Aboriginals in Campbelltown, op 60 kilometer van Sydney. De 27-jarige Pryor werd er verwelkomd met een daverend applaus.

Hij is ondertussen al elf maanden onderweg. De bebaarde Aboriginal uit Kimberley in het westen van het land is al sinds 8 september bezig aan zijn tocht en heeft al meer dan 5.000 kilometer afgelegd.De man is niet aan zijn proefstuk toe wat zijn inzet voor de rechten van zijn volk betreft. In 2015 startte hij een protest op in een vluchtelingenkamp in Perth tegen de sluiting van Aboriginalgemeenschappen. De gemeenschap waar Pryors familie woonde moest in 2003 dicht, waardoor hij meer dan twee jaar dakloos was. “De daklozen zijn niet het probleem”, zegt Pryor. “Zij zijn het product van een situatie die al tientallen jaren aan de gang is. En dit alles gebeurt in een land dat jaarlijks miljarden dollars verdient.”

Aboriginals, die al meer dan 65.000 jaar op het continent wonen, maken ongeveer 3 procent uit van de 24 miljoen Australiërs. Desondanks zijn ze goed voor een kwart van de daklozen in het land en 27 procent van de gevangenen. De oorspronkelijke bevolking heeft af te rekenen met een torenhoog zelfmoordcijfer. De prijzen voor voeding zijn in de Aboriginalgemeenschappen exorbitant en er is vaak geen toegang tot basisdiensten als stromend water en gezondheidszorg.

Pryor stopte tijdens zijn tocht bij elke Aboriginalgemeenschap die hij tegenkwam om er te luisteren naar de mensen en met hen ervaringen en uitdagingen uit te wisselen. Sinds hij vertrok heeft hij al zes paar schoenen versleten. Hij wandelde op hete en op regendagen en doorkruiste al heel wat grote steden, onder andere Adelaide, Melbourne and Sydney. Pryor zegt dat hij al zijn verhalen mee wil nemen naar Canberra, waar hij binnenkort zijn ervaringen gaat voorleggen aan de politiek. Hij zou er morgen 3 september aankomen.

bron: Belga