Booka Shade: "Deze plaat is een nieuw hoofdstuk"

Het Berlijnse duo Booka Shade was een van de speerpunten van de deep- en tech-house beweging en haalde zijn eerste inspiratie uit die electroscene van de jaren 80. Voor hun zesde plaat sloegen Arno Kammermeier en Walter Merziger de handen in elkaar met de Ier Craig Walker, ex-zanger van Archive. Het resultaat is resoluut meer pop en groove. Maar wel met hun vertrouwde dosis energie.

Iedereen kent Booka Shade van zijn house en tech-house. Op deze plaat slaan jullie een meer electropop-richting in.

Arno Kammermeier: (foto rechts) “We zijn midden jaren 90 begonnen met techno. Begin 2000 tekenden we een deal met het label Get Physical, voor een paar albums die heel ‘club’ klonken. Helemaal in het begin van mijn carrière als muzikant en songwriter was ik erg geïnspireerd door groepen uit de vroege jaren 80, zoals Depeche Mode en New Order. Daar zijn we mee opgegroeid. Die sound stroomt al sinds onze jeugd door onze aderen. De afgelopen tien jaar hebben we echt alle lagen en facetten van de tech-house en club music verkend. Maar dan met melodieën, het handelsmerk van Booka Shade. Als songwriter wil je natuurlijk evolueren en je niet gaan vervelen. Het was dus een logische stap dat we terugkeerden naar de sound van de eighties en nineties, naar het prille begin van de ravecultuur. En we wilden meer zang, want we hadden iets te vertellen.”

“Op deze plaat wilden we echt iets vertellen”

Is dit nu een definitieve wending of eerder een nieuw hoofdstuk?

Walter Merziger: “Eerder een nieuw hoofdstuk. Onze tournee vorig jaar blikte terug op tien jaar carrière. We hebben tot op de bodem van onze geschiedenis gegraven. Maar ergens was het ook een – verhulde – manier om een hoofdstuk af te sluiten. Daarna trokken we de studio in en zijn we nummers beginnen maken die niet echt overeenkomen met wat mensen verwachten van Booka Shade. Weg van de deep techno. Is dat definitief? Moeilijk te zeggen. Toen we Craig Walker ontmoetten in Berlijn zijn we samen aan een paar dingen beginnen knutselen. We gaven hem een paar nummers en daar is hij mee aan de slag gegaan. Dat ging allemaal heel natuurlijk. We wilden eigenlijk al een andere weg inslaan op onze vorige plaat, maar dat is maar half gelukt. De nieuwe gaat veel verder.”

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=cHB267CgVlg[/embedyt]

 

Maar het blijft wel electro.

Kammermeier: “Absoluut. Je kan erop dansen. Maar misschien eerder in disco- dan in technomode. De BPM zijn trager en er is meer groove. Dat geeft de muziek wat meer power. Als de beats trager zijn, heb je meer vrijheid. Met techno en house is de route veel directer. We wilden wat af van dat ‘four-on-the floor’ ritme en wat meer groove horen. We hebben al eens discogrooves gebruikt voor de single ‘Night Falls’ en dat heeft toen heel goed gewerkt.”

Merziger: “De algemene mood is misschien wat somber, vooral in vergelijking met de vorige plaat. Die was heel opgewekt. Dat heeft ook te maken met het feit dat we veel meer werk hebben gemaakt van de lyrics.”

Pierre Jacobs

Booka Shade, ‘Galvany Street’, News