Daarom zet je de airco in het vliegtuig beter wel aan

Vliegtuig
Foto Pixabay

Het is moeilijk om te geloven dat de lucht die de ventilator in het vliegtuig gezond is, maar toch laat je hem beter wel aanstaan. Volgens de Amerikaanse onderzoeker Mark Gendreau beschermt de airco je net tegen ziektes.

“Om vliegtuigvirussen tegen te gaan, is het heel goed om de kleine ventilator boven je hoofd aan te zetten”, stelt Gendreau, arts van het Lahey Medical Center in het Amerikaanse Burlington. “Zelfs als je het op de laagste stand zet, bescherm je jezelf.”Volgens de specialist maakt de frisse lucht net een onzichtbare barrière tussen jou en de bacillen. “Veel virussen verplaatsen zich via de lucht en worden ingeademd. Tuberculose of mazelen worden bijvoorbeeld verspreid door kleine druppeltjes die wel vijf uur in de lucht kunnen hangen”, verklaart hij. “Als je de ventilator aanzet, dan worden de druppeltjes sneller naar de grond geblazen.”

Water drinken

Daarnaast is het ook belangrijk om veel water te drinken aan boord van een vliegtuig. “De lucht in vliegtuigen is veel droger dan mensen gewend zijn. Hierdoor kun je wat uitdrogen tijdens een vlucht en ben je vatbaarder om een virusje op te pikken”, aldus Gendreau.