Moskou hekelt huiszoeking die VS willen uitvoeren in haar consulaat in San Francisco

Rusland heeft de Verenigde Staten er vrijdag van beschuldigd de diplomatieke onschendbaarheid naast zich neer te leggen, nu de FBI huiszoekingen plant in het Russische consulaat in San Francisco. Dat consulaat moet voor zaterdag gesloten zijn, zo besliste het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder. “De Amerikaanse geheime diensten hebben de intentie om op 2 september een huiszoeking uit te voeren op het consulaat in San Francisco, en in de appartementen van de mensen die in het gebouw wonen en onschendbaarheid genieten”, aldus een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Die maatregel “vormt een directe dreiging voor de veiligheid van de Russische burgers”, voegde ze eraan toe. De Russische diplomaten en hun families moeten zaterdag hun woning verlaten tussen 10 en 12 uur. “Het gaat om het binnendringen van een consulaat en de woningen van diplomatiek personeel, dat bovendien op straat gezet wordt om de agenten van de FBI niet te hinderen”, aldus de woordvoerster.
“We protesteren resoluut tegen deze handelwijze van Washington, die indruist tegen het internationaal recht. En zoals gebruikelijk in de diplomatie, behouden we de mogelijkheid om vergeldingsmaatregelen te nemen”, luidt het.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan Rusland opgelegd om zijn consulaat in San Francisco te sluiten, na de “ongerechtvaardigde” grootschalige uitwijzing van Amerikaans diplomatiek personeel.
Daarnaast eisen de VS tegen zaterdag een beperking van de Russische diplomatieke aanwezigheid in Washington en New York met de sluiting van een afdeling van de kanselarij in Washington en een afdeling van het consulaat in New York. Na de aanpassingen hebben beide landen nog drie consulaten op elkaars grondgebied.

Bron: Belga